Hirdetés

Google Caffeine - próbálja ki az új keresőmotort!



|

A Google nemrég hozta nyilvánosságra a Caffeine névre keresztelt "új generációs kereső platform" néven beharangozott motorját. A folyamatosan épülő szolgáltatást már akár ön is tesztelheti.

Hirdetés

Úgy tűnik, a hosszú Google egyeduralmat mostanában kezdik újult erővel támadni a keresők piacán. A Microsoft összeölelkezett a Yahoo-val, elindult a Bing, a Facebook a FriendFeed kapcsolati alapú keresőjével kísérletezik, és megannyi kisebb fejlesztés, sőt, mobilos keresőmotor szállt versenybe a kutakodók kegyeiért.


A Google - talán ezekre válaszul - felfedte a Caffeine projektet, amely elmondásuk szerint egy teljesen újratervezett, gyorsabb, pontosabb és átfogóbb keresőmotor. Az alábbiakban egy "első generációs GYIK" található, a legkorábbi értesülések és tapasztalatok gyűjteménye az új versenyzőről.

20090814-google-caffeine-01.jpg
 


Pontosan mi a Google Caffeine?


A Google Caffeine a jelenleg is használatos Google keresőmotor teljesen újratervezett változata - az az algoritmus, amely a begépelt keresőszavakra és kérdésekre a válaszokat szolgáltatja.


Lehet már használni a Google Caffeine-t?


Próbálkozni természetesen lehet. A Google egy Caffeine fejlesztői változatot, egyfajta "előnézetet" tett elérhetővé a  http://www2.sandbox.google.com oldalon, melyet bárki szabadon tesztelhet. Ehhez bármilyen normál webböngészőt használhatunk, de a mobilos böngészőket még nem támogatja a rendszer.


Mik a Google Caffeine új tulajdonságai?


A Google természetesen eddig sem árulta el egészen pontosan, milyen feltételek, algoritmusok és szabályrendszerek szerint rangsorolja a kereséseket, és mi a részletes működési módja a motornak, ez pedig a Caffeine esetében sincs másképp. Annyit azonban elmondtak, hogy az alapoktól írták át a keresőformulát, és a Google mérnökei a keresőmotor sok fontos részét teljesen újra cserélték. A felhasználók elsőre sok változást nem is tapasztalhatnak, hiszen az interfész nem változik, de az ígéretek szerint az eredmény gyorsabban érkezik, és a kapott oldalak elrendezése is változik.


Megváltozik majd a kezelőfelület is?


Nem, mint ahogy a próbaverzióban sem változott, ezt a Google továbbra sem tervezi. Erre tulajdonképpen nincs is szükség, hiszen a felület lényege a keresőszó beírására szolgáló mező - ennél egyszerűbbet nehéz lenne kitalálni. A fejlesztés egyfajta "motorházon belüli" szervizelés, amelyből kívülről nem látszik semmi, csupán - jó esetben - a teljesítménynövekedés. Ez persze szintén érzékeny kérdés, hiszen az eddig is gyors találati oldalak eredményein csak a másodperc tört részeit lehet "javítani", de a tesztek szerint az átlagos Google keresés 0,15 másodperces lefutása a Caffeine alatt 0,09 másodpercre redukálódik.


A végleges indításkor azt kapjuk, amit most látunk a tesztverzióban?


Nagyjából igen, bár a Google siet leszögezni, hogy a Caffeine fejlesztése még koránt sem ért véget, és a kód még a végleges verzió bejelentéséig, tehát még több hétig folyamatosan változik majd.


Ez a fejlesztés tulajdonképpen a Microsoft-Yahoo! megállapodás következménye?


Könnyen erre a következtetésre juthat mindenki, a Google egyik vezető mérnöke, Matt Cutts szerint azonban ez azért nem igaz, mert a Caffeine fejlesztése már hónapok óta folyik, míg az említett összeolvadásra pár hete derült fény.


Gyakran változtatják a Google keresési algoritmusát a háttérben?


Valamilyen mértékben igen, és szakértők szerint ez annyira igaz, hogy tulajdonképpen naponta "reszelik" az aktuális keresőmotor valamelyik részét. A Caffeine azonban ezeknél a folyamatos munkáknál jóval nagyobb fejlesztés, ezért is határozta el az óriáscég, hogy felhasználói tesztekkel előzi meg a végleges bejelentést. Úgy vélik, az elmúlt három évben ez a legnagyobb motor-tuning.


Ha teszteltem a rendszert, hogy juttathatom el a véleményemet a fejlesztőknek?


Ha bármit keresünk a Google Caffeine fejlesztői tesztoldalon, a keresési eredmények alatt, a lap legalján egy hivatkozást találunk: "Dissatisfied? Help us improve."- erre kattintva küldhetjük el problémáinkat, kérdéseinket, javaslatainkat a Google mérnökeihez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.