Hirdetés

Google - elmarasztalták, fellebbez



|

A Google egy német bírósági ítélet ellen fellebbez "a net szabadságáért".

Hirdetés

Több németországi bíróság úgy döntött, hogy elmarasztalják a Google-t, mivel annak keresője szerintük szerzői jogokat sért. A sérelem két német művész alkotásait érinti, amelyek előnézeti képei megjelentek, amikor a művészek nevére keresett valaki. Németország úgy látszik nem csak a játékok terén mutat extra szigort, hanem az informatika minden formáját keményen szabályozná, jelen esetben a szerzői jogok megsértését, illetve szellemi termékek jogtalan használatát sérelmezték az óriáscég ellenében.


Az esemény nem egyedi, a Google-t több országban is perelik az Image Search miatt. A háborút változó sikerrel vívja a keresőt készítő vállalat. Belgiumban hasonló eredményre jutott a bíróság, amikor a Google egy ottani hírlap a Copiepresse híreit indexelte át a Google News-ra. Amerikában egy aktfotókat készítő cég - a Perfect 10 - perelte a Google-t, mivel ha képeket keresett valaki, az eredményekben a Perfect 10 által készített képek előnézeti képei megjelentek.

google2.jpg

Ez utóbbi pert azonban megnyerte a webóriás, mivel a bíró szerint a Google szerverein nem tárolták a képeket eredeti méretben, és a kereső egyszerűen csak tovább irányította a kíváncsiskodókat. A németországi esettel kapcsolatban sem hagyja annyiban a Google. Fellebbezést nyújtottak be, összefűzve a két esetet.


Szerintük a németországi internetezők nagyon pórul járnának, ha ezentúl a Google keresések semmiféle hasonló adatot nem hozhatnának elő eredményként. Minden olyan weblap, amelynek kicsit is köze van a Google Image Search-hez - vagy a többi Google szolgáltatáshoz - jókora forgalom-visszaesést tapasztalna. A cég szerint az ő tevékenységük teljesen legális, és nagyban hozzájárul a szabad információáramláshoz. A per tehát folyik tovább, hamarosan kiderül, igaz-e Némethonban is a mondás: a net mindenkié.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.