Hirdetés

Google minden szinten



|

A Google neve sokaknak ismerősen cseng, ám extra szolgáltatásaival, csak kevesen vannak tisztában. Márpedig a legnépszerűbb keresőoldalnak nem kevés hasznos ingyenes szolgáltatása van. Lássunk néhányat!

Hirdetés

Pár évvel ezelőtt a Google még csupán egy kereső volt a sok közül, és korántsem volt olyan közkedvelt, mint manapság. Töretlen népszerűségét nemcsak kiváló keresőmotorjának köszönheti, hanem folyamatosan bővülő szolgáltatásainak is. A Google szakemberei is rájöttek, hogy hosszú távon egy egyszerű keresőmotorral - legyen az bármilyen kiváló - nem képesek újabb felhasználókat magukhoz vonzani, és a régiek megtartása is kétséges, hiszen már szinte minden webes alkalmazás rejt magában valamilyen keresőt. Többek között emiatt a Google is szélesítette az általa elérhető szolgáltatások palettáját: immár rendelkezik saját levelezőrendszerrel, képszerkesztővel, irodai csomaggal és még rengeteg egyébbel.

 

keres_resize.png

 

Ezen alkalmazások közös jellemzője, hogy nem professzionális feladatok ellátására készítették őket, és a jövőben sem tervezik az ilyen jellegű fejlesztési irányt. A szoftverek az átlagember átlagigényeinek kielégítésére tesznek kísérletet, s a jelek szerint próbálkozásaikat siker koronázza. Az elérhető szolgáltatások olyan sokrétűek, hogy véleményünk szerint közeleg az idő, amikor a mindennapi munkához nem lesz szükség a Vistához hasonló csoda operációs rendszerekre és óriási tárkapacitású merevlemezekre - elegendő lesz egy böngészőszoftver futtatását lehetővé tevő számítógép és operációs rendszer, valamint szélessávú internet-hozzáférés. A nagy netes cégek erőfeszítései is erre engednek következtetni, ezért adnak több gigabájtnyi tárhelyet leveleinknek - sőt olyan is akad, amely már korlátlan kapacitással csábítja a felhasználókat. Dokumentumainkat nem kell saját gépünkön tárolni, mindent az óriási kapacitású központi szervereken őriznek, így bárhonnan, bármikor elérhetjük adatainkat. Még saját gépre sem lesz szükség, hiszen a legfontosabb feladatokat könnyedén elvégezhetjük az Interneten át. Ez természetesen a látszólagos kényelem mellett azonnal felveti a biztonság kérdését, valamint vélhetően számos kompromisszum megkötését igényli.

 

Jelenleg a szolgáltatások mindegyike ingyenes: a reklámbevételekből vígan megél a Google. Ám az internet világában az sem példa nélküli, hogy egy hirtelen bekövetkező esemény hatására vérszemet kap egy cég, és fizetőssé válik az addig ingyenes szolgáltatás - addig örüljünk tehát a hasznos lehetőségeknek, amíg lehet.

Személyre szabott keresés

 

Az internetes keresők nagyban megkönnyítik helyzetünket, nélkülük elvesznénk az információk áradatában, vagy - ami rosszabb -, tanácstalanul ücsörögnénk a gép előtt, és ismerőseinket hívogatva próbálnánk rálelni a keresett információmorzsára. Egy keresővel mindez gyerekjáték, ám a minél jobb találati arány elérése még komoly tapasztalattal is nagyon időigényes a feladat, mert a hasznos linkek mellett megannyi haszontalant kell végigböngészni. Sokak számára ismerős helyzet, hogy bármit is keressünk, a találatok jelentős hányadát a különböző felnőtt tartalmú oldalak és kalózlapok teszik ki.

 

Remek lehetőség a sok vaktalálat kivédésére és esetleges honlapunk felturbózására a Google Coop. Ennek alapját természetesen a Google keresője képezi, ám nagy előnye, hogy teljes mértékben testre szabható, így szűkíthetjük a majdani keresések találatait. Behatárolhatjuk a keresési tartományt, kedvünk szerint korlátozhatjuk azt meghatározott oldalakra. Ízlésünk szerint kreált saját keresőnket aztán egy egyszerű kódsor integrálásával építhetjük weboldalunkba, fokozva annak egyediségét, és segítve látogatóinkat.

 

coop_resize.png

 

A Google keresőben zömmel szavakat és kifejezéseket adunk meg, ami többnyire eredményre vezet, ám időnként jobban járunk a számos kiterjesztett keresési opció egyikével-másikával. Használatukhoz egy „parancssort" kell begépelnünk, vagy ellátogathatunk arra az aloldalra, ahol a 28 keresési lehetőséget összegyűjtötték, és a megfelelő helyre egyszerűen begépelhetjük a keresett szót. Megkönnyítendő a használatot, minden esetben példákkal illusztrálják az alkalmazás helyes módját. Találunk itt egyebek mellett számológépet, mértékegység- és valutaátváltót, időjárási információt, telefonszámot is.

 

Könyvbarátok Kánaánja

 

Az egyik legérdekesebb specifikus lehetőség a könyvkereső. Pár évvel ezelőtt a Google elhatározta, hogy rövid időn belül 15 millió (!) könyvet digitalizál, ily módon kereshetővé téve őket. Ennek eredményeként máris több tízezer olvasmány érhető el. Ha valakit például az üvegfestés érdekel, akkor könnyedén rálel az idevonatkozó könyvekre. Ezek teljes tartalmát persze nem érhetjük el, viszont néhány oldal erejéig betekintést nyerhetünk, s ennek alapján már eldönthetjük, mennyire hasznos számunkra az adott mű. Amennyiben megtetszett egy kiadvány, a kereső által felajánlott helyen meg is vásárolhatjuk azt. A kezdeményezésről megoszlanak a vélemények: egyesek szerint áldás, míg többek szerint a cég tömeges törvényszegést követett el a szerzői jogok megsértése miatt, amiért több kiadó jogi lépéseket fontolgat.

 

booksearch_resize.png

 

Sokan emlékezhetnek a Matáv különleges tudakozójára, ahol - a reklám szerint - minden kérdésünkre megkapjuk a választ. A Google-nek is létezik egy hasonló szolgáltatása, Q&A (az angol kérdés és válasz szavakból) néven. Ez egyfajta webes kérdezz-felelek, ám itt kissé okosabban kell feltennünk kérdéseinket, ha megfelelő választ szeretnénk kapni. Amennyiben a program nem segít, akkor sem kell feladni, próbáljunk másként fogalmazni. A legjobb találati arányra természetesen angol nyelven feltett kérdések esetén számíthatunk. Korábban volt ennek egy másik, Answers néven futó változata. Ez abban különbözött a már ismertetettől, hogy bármilyen, általunk nem talált információra vonatkozó kérdést feltehettünk, és a kérdés mellé 2-200 dolláros felajánlást tehettünk. A sikerdíj reményében önjelölt kutatók próbálták kielégíteni kíváncsiságunkat. A felajánlott összeg 75 százaléka a válaszadót illette, míg a többi pénz a Google zsebébe vándorolt. Bármily elmés ötlet volt is, mára sajnos beszüntették e szolgáltatást, és a közeljövőben nem is tervezik az újraindítását.

 

 

Ha ló nincs, keressünk szamarat!

 

Előfordul, hogy az érdeklődési körünknek megfelelő internetes oldalra csak hosszas keresgélés után találunk rá, és olyan speciális helyzetben vagyunk, hogy a linkgyűjtemények sem jelentenek kiutat számunkra. Ekkor ajánlott a Google Similar Pages, azaz hasonló oldalak opciót igénybe venni. Ennek az az előnye a hagyományos kereséssel szemben, hogy nem csupán egy kiragadott szóra, szókapcsolatra keres rá, hanem az oldalak teljes tartalmát összehasonlítja egymással, és a találatokat rendezi. Minél nagyobb hasonlóságot mutat egy oldal azzal, amit keresünk, annál előrébb kerül a sorban. Természetesen így is előfordulhat, hogy csekély számú egyezést talál, vagy éppen csak a sokadik oldalon lelünk rá a megfelelőre.

 

Egyszerű halandó számára inkább csak érdekesség, mintsem komoly gyakorlati haszonnal járó lehetőség a Linkkereső. Amennyiben van saját weboldalunk, megtudhatjuk, hogy oldalunk hol jelenik meg, azaz kik linkelték azt be. Ehhez nem kell mást tenni, mint a megfelelő mezőbe beírni oldalunk elérhetőségét, majd rákattintani a keresés gombra. Sajnálatos módon a szolgáltatás - bár nem új keletű - még mindig nem működik kifogástalanul, és kisebb oldalak esetén nem túl eredményes.

Noteszgép a hálón

 

notebook_resize.png

 

A világhálón barangolva, időről időre belefutunk valamibe, amit szeretnénk lejegyezni, vagy az oldalhoz tartozó linket elmenteni. Ekkor a link megy a könyvjelzők közé, vagy megnyitunk egy szövegszerkesztőt, esetleg keresünk egy cetlit, amelyre lejegyezzük a fontos információt. A metódussal csak az a probléma, hogy az adatok csupán saját gépünkön lesznek elérhetők, és olykor ott is problémás előhalászni őket. E probléma megoldására Notebook néven kínál egy apró, elmés kiegészítőt a Google. A mindössze néhány száz kilobájtos segítő beépül a böngészőbe, és barangolásaink alkalmával mindig velünk lesz. Használatához csupán rá kell kattintani a böngésző sarkában megbúvó ikonra, és máris előttünk terem. Látszólag egy hétköznapi notesz, amelybe képeket, linkeket, megjegyzéseket helyezhetünk el - ám valójában ennél többet nyújt. Az átláthatóság megőrzése érdekében kategóriákat hozhatunk létre, de keresőjének köszönhetően e nélkül is könnyedén boldogulhatunk. Ráadásul a kis eszköz nemcsak a gépen tárolja az ide mentett infót, hanem saját Google-fiókunkban is, amelyet bármikor bárhonnan megnyithatunk, szabadon kereshetünk benne, és bővíthetjük. Munkacsoportban dolgozva fiókunkat megoszthatjuk kollégáinkkal és ismerőseinkkel, ily módon a napi teendők és a munkával kapcsolatos fontos tudnivalók is átláthatóbbá, mindenki számára elérhetővé válnak.

 

Google-riadó!

 

Az RSS-hírolvasók nagyban megkönnyítik az információra éhes felhasználók dolgát, de számos weboldal egyáltalán nem kínálja ennek lehetőségét, és az is előfordulhat, hogy átfogóbb megoldásra lenne szükségünk. A Google ebben az esetben is segítséget nyújt, méghozzá az Alerts névre keresztelt szolgáltatásával. Lényegében arról van szó, hogy az előre konfiguráltak szerint a kiválasztott témakörben a Google napi/heti keresést indít, és a változásokról a megadott címre küld egy levelet, amelyben az aktuális keresés eredményei szerepelnek, kizárva ezzel annak lehetőségét, hogy bármiről is lemaradjunk.

 

A Google Code Search kifejezetten programozóknak létrehozott segítség, amellyel a világhálón fellelhető nyilvános forráskódok között kutakodhatunk. A szolgáltatás nem újdonság, hisz már a Google keresője előtt is több hasonló próbálkozás látott napvilágot, ám képességei és használhatósága messze túlmutat a korábbi kísérleteken. A Code Search egyik különlegessége, hogy a forráskódokat tömörített adatállományokból és weblapokból is visszafejti, így jóval nagyobb találati aránnyal büszkélkedhet, mint azok a keresők, melyek csak a „szimplán" közzétett forráskódokkal gazdálkodnak. További előnye, hogy az egyszerű szavas keresés mellett az úgynevezett reguláris keresést is támogatja. Így a programozók könnyebben akadhatnak rá speciális részletekre, amelyeket a hagyományos keresőkkel - ha nem is lehetetlen, de - módfelett időigényes megtalálni. A speciális beállításokon belül a találatokat a programnyelv és a licenc típusa alapján szűkíthetjük.

 

reader_resize.png

 

Ez idáig csak az RSS-hírolvasóknak egy különleges megoldásáról esett szó. A Google Reader azoknak készítették, akik a jól bevált alkalmazásokat kedvelik. A „hagyományos" kifejezés persze csak idézőjeles, mivel nem beépülő- vagy önállóan futtatható modulról, hanem ezúttal is webes alkalmazásról van szó. Ennek segítségével tehát bárhonnan megnézhetjük a híreket, nem kell hozzá a saját gépünk. Negatívuma, hogy a hagyományos RSS-olvasókhoz képest némiképp lassabb, hiszen az újdonságok nagyjából 20-30 perc elteltével kerülnek bele, ám ez nem megbocsáthatatlan hiba. Használatához rendelkeznünk kell egy Google-fiókkal, amelyet pár perc alatt létrehozhatunk, ingyenes regisztrációt követően. A kapott fiók birtokában természetesen nemcsak ezt, hanem a Google valamennyi regisztrációt megkövetelő alkalmazását elérhetjük. A megadott felhasználónévvel és jelszóval belépve, egy webes postafiókra emlékeztető kép tárul a szemünk elé, és a használata is több hasonlóságot mutat azzal. A híreket csoportosíthatjuk, akár több kereshető alkategóriát is kialakíthatunk.

 

 

Mobil Google

 

Manapság már nem csupán a felső kategóriás mobiltelefonok sajátossága, hogy beszélgetés és üzenetküldés mellett akár a világhálós szörfözésre is lehetőséget kínálnak. A piacon megfigyelhető trendek arra engednek következtetni, hogy hamarosan a legolcsóbb készülékek is alkalmasak lesznek a webböngészésre, emellett a mobil szélessávú internetelérés is rohamosan terjed világszerte. E két tényező óriási üzleti lehetőségeket rejt magában, így természetes, hogy a Google ezen a téren is vezető szerepre törekszik. Ennek eredményeként meglévő szolgáltatásainak többségét már igyekszik mobiltelefonokra is optimalizálni, emellett kifejezetten mobilosoknak szánt szolgáltatásokkal is előrukkol. Ezek még gyerekcipőben járnak, nem csoda, hogy több béta-verziós kezdeményezéssel találkozunk, és olyanokkal is, amelyeket egyelőre csak a tengerentúli felhasználók élvezhetnek.

 

Speciálisan telefonra készített szolgáltatás a Google SMS , amelynek igénybevételére bármilyen, SMS küldésére és fogadására képes készülék alkalmas. Működése a Google keresőjéhez hasonló, azzal a különbséggel, hogy eredményként nem hivatkozásokat kínál fel, hanem konkrét információt közöl egy szöveges üzenetben. Amennyiben például időjárási információra lenne szükségünk, akkor küldenünk kell nekik egy üzenetet a következő formában: weather (esetleg csak „w") Budapest, a válaszban pedig háromnapos előrejelzést kapunk. Az időjáráson kívül sporteseményekhez, moziműsorhoz, éttermi és utazási információkhoz is hozzájuthatunk ebben a formában. Általános dolgokon kívül konkrét kérdéseket is feltehetünk, például egy híresség születésnapjáról vagy egy idegen szó jelentéséről. A szolgáltatás egyelőre csak Észak-Amerikában érhető el, természetesen angol nyelven. Mivel még kezdeti stádiumban van, s így ingyenesen használható, mindössze a mobilszolgáltató által kiszabott díjat kell kifizetnünk az elküldött SMS-ért. Igen ötletes és hasznos megoldás, érdemes akár már most megismerkedni a kulcsszavakkal, hogy amikor ideér, könnyedén használhassuk információszerzésre.

 

googlesms_resize.png

 

A Google Mobile az internet elérésére alkalmas telefonok tulajdonosainak lehet hasznos, feltéve, hogy gyakran használják információszerzésre telefonjukat, és rendelkeznek Gmail-postafiókkal. A Google Mobile három szekcióra osztható. Az első a hagyományos kereső kissé átdolgozott és telefonra optimalizált változata. Működésében és használatában ez szinte tökéletesen megegyezik „normál" társával. A második eshetőség a Gmail postafiók, melyen keresztül bejelentkezhetünk postafiókunkba, olvashatjuk leveleinket, megválaszolhatjuk őket, vagy újakat írhatunk. A beérkezett üzenetek csatolmányának megtekintéséről sem feledkeztek meg, hiszen lehetőséget ad a fotók megtekintésére, Microsoft Word- és PDF-dokumentumok megnyitására, olvasására. Előnye, hogy nem szükséges okostelefon a levelezéshez, és telefonunk memóriáját sem terheli feleslegesen. Használata rendkívül egyszerű, csak a felhasználó elszántságától függ, hogy mennyit hajlandó „gépelni" a telefon numerikus gombjaival.

 

A harmadik, egyben utolsó lehetőség a mobil hírolvasó, amely tulajdonképpen egy egyszerű RSS. A legtöbb embert érdeklik az újdonságok, a világ legfrissebb történései, és kíváncsiságunk utazás közben sem csillapodik, sőt! Bármilyen jók is azonban a mobilok böngészői, még közel sem tökéletesek tudásszomjunk kielégítésére, és az apró kijelző is komoly határokat szab. Emiatt telefonos hírvadászathoz sokkal hasznosabb és egyszerűbb egy erre alkalmas hírolvasó igénybevétele. Ebben már alaphelyzetben több, kategóriákra osztott hírforrást találunk, melyeket értelemszerűen igényeink szerint személyre szabhatunk. Természetesen keresőmotorja is van, amellyel a vonatkozó hírek között kutakodik, és ez alaposan megkönnyíti az információszerzést valamely újdonságról.

 

A térképészet forradalma - mobilon is!

 

A Google Earth neve hűséges olvasóink számára ismerősen cseng, hiszen lapunk hasábjain már többször is részletesen bemutattuk. Nemrég azonban elkészült a különleges szolgáltatás mobilra optimalizált változata. Tudásában szinte semmiben sem különbözik az eredetitől, mindössze a főbb funkciók elérhetőségét igazították hozzá a telefonok kezelőszerveihez. Azt hihetnénk, hogy egy ilyen alkalmazásnak semmi haszna mobilon, és az eligazodás is nehézkes. Mi is így gondoltuk, ám a tapasztalat mást mutat. A kezelés kiforrott, egyszerű és megfelelő sávszélesség esetén kifejezetten gördülékenyen bogarászhatjuk a térképeket. A szolgáltatás praktikus voltához sem férhet kétség, de teljes egészében kiaknázni egyelőre csak a tengerentúlon (és ott is csak a nagyvárosokban) lehet. A szoftver a műholdképek mellett az országok, városok térképeit is tartalmazza. A legtöbb felhasználó számára főként az utóbbinak van jelentősége, ugyanis módot ad útvonaltervezésre, kereshetünk vele szállást, éttermet, bankot vagy szórakozóhelyet. Ezek listája és az elérhető térképek folyamatosan frissülnek, és a térképszolgáltatás már hazánkban is viszonylag jól használható. Mindezeken felül valamelyest a valós idejű közlekedési információkat kínáló TMC kiváltására is alkalmas. A letöltött térképre ugyanis az utcanevek és POI-k (hasznos helyek, érdekes látnivalók) mellett útinfót is ad, hogy az esetleges dugók, balesetek helyszínének megjelölésével könnyítse az útakadályok kikerülését, és a felhasználó késedelem nélkül érhesse el úti célját. Utóbbi szolgáltatás hazai bevezetésére vélhetően még évekig várnunk kell, hiszen nálunk még az Amerikában és Nyugat-Európában már esztendők óta működő TMC kiépítése is várat magára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.