Hirdetés

Google okostévé uralom jön?



|

A telefonok után az okostévékben is uralomra tör az droid. Persze van más alternatíva is, de annyi biztos, hogy a Google TV a jövőben nem Intel, hanem ARM alapokon fut majd.

Hirdetés

A Slashgear szerint a Google fizet azért a tévégyártóknak, hogy készülékeikben az Android operációs rendszer speciális változatát tegyék meg okostévé platformnak.

 

A CES 2012 rendezvényeb bemutatott Lenovo K91 televízió az egyik példa arra, hogy bizony komolyan kell venni az Androidot okostévé platformként is és hogy a Google komoly erőfeszítéséket tesz nem csak a Google TV, de az Android okostévés terjesztése érdekében is. Ennek jegyében egyébként még a los angeles-i rendezvény előtt bejelentették, hogy a Lenovo mellett, a Marvell, a MediaTek, a Samsung, a Sony és a Vizio is csatlakozott a Google TV táborhoz.

 

 

A Lenovo K91 kezelőfelülete a CES beszámolók szerint Android 4.0 Ice Cream Sandwich alapú, bár annak a testre szabott megjelenéséből nem lehetne eltalálni, hogy most egy Froyo, Gingerbread vagy valami kísérleti új operációs rendszer változat működteti-e a tévét. Hogy a tévé Android-kompatibilis legyen a gyártó ARM hardverre építette azt, a Qualcomm Snapdragon 8060 két magos lapkája dolgozik benne. Futnak rajta az Android Market és a Lenovo alkalmazástár elemei, jár hozzá egy okos kis távirányító és az Asphault 6 autóverseny is szépen elmegy rajta. Az arcfelismerésről és a zároló képernyőről azért néha kiviláglik, hogy milyen szoftver alapokra is épül a tévé.

 

 

Ugyan Eric Schmidt még decemberben kifejezte reményét, hogy 2012 nyarára az okostévék többségében Google TV lesz, és a CES-en valóban sok ilyen modellt látni, de azért nem minden Google, ami okos. A példaként felhozott Android-tévé egy érdekes elágazás a Google tévépolitikájában, a Google TV platform ugyanis először mindenképpen amerikai csoda lesz, amely szép harcot hivatott vívni a hamarosan feltörekvő Apple TV-vel. Persze a Google is tudja, hogy a világ nem csak Amerikából áll, ezért is logikus, hogy támogassa például a Lenovo munkáját, aki a cseppet sem apró és dinamikusan növekvő kínai piacon jelenteti meg először az androidos K91-et. Mellesleg a Google TV az operációs rendszer régebbi kiadására épül (Honeycomb), míg a Lenovo tévében is alkalmazott Android Ice Cream Sandwich kiadású. Jól jön tehát a Lenovo-nak a kínai gyorsstart egy modern alapszoftverrel és bőséges alkalmazásválasztékkal, a Google pedig nagy teret nyerhet ezáltal a távol-keleten.

 

 

Nem mentes azonban mellékhatásoktól az, hogy az amerikai vállalatok élesen két részre osztják a világ teljes piacát, Amerika és a többiek módra. Emiatt ugyanaz a hardver az egyik országban Google TV, a másikban Android platformmal jelenhet meg. Ez egyrészt némileg eltérő alkalmazáskészletet jelent, de sokkal fontosabb, hogy eddig más hardver platformot követelt meg. A napokban jelentette be a Marvell, hogy kifejezetten a Google TV futtatására szolgáló hardverrel jelentkezik. Az ARMADA 1500 HD Foresight SoC adja majd a Google TV készülékek és set-top-boxok szívét-lelkét, képes lesz két párhuzamos HD/3D 1080p stream kikódolására és egyidejű HD felskálázásra. A Google részéről üdvözölték az új terméket, reménykedve abban, hogy az alacsonyabb energiafogyasztású és olcsóbb rendszerek építését teszi lehetővé. (Az ARMADA vélhetően passzív hűtésű, csendes készülékek építését teszi majd lehetővé, míg az Intel alapú Logitech Revue-ben bizony ott zúg a ventilátor.) Várhatóan hardver-platform váltás előtt áll tehát a Google TV, így közös sínre kerülhet majd a Google TV és az Android, ami egyértelműen olcsóbb, hatékonyabb fejlesztést tesz lehetővé. Ezzel előnybe kerül a keresőóriás az egyedi okostévé platformokat fejlesztő cégekkel szemben, még akkor is, ha nemrégiben többen összefogtak egy közös rendszer fejlesztésére, hogy csökkentsék költségeiket és népesebb platformot nyújtsanak az alkalmazásfejlesztők számára.

 

 

A Slashgear hivatalos állásfoglalást még nem kapott a kérdésben, de a Google nem hivatalosan egyelőre tagadta, hogy fizetne az tévégyártóknak az Android használatáért. Akárhogy is, nyilván a cél a világelsőség ismét, ezúttal nem a zsebekben, hanem a nappalikban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.