Hirdetés

Guglizzunk okosan!



|

Nap mint nap kutatunk a Google-vel, de néha bizony csak nagy nehézségek árán tudjuk megtalálni az óhajtott weboldalt. Ez nem feltétlenül a Google megoldásának a hibája...

Hirdetés

A Google keresőjének képességeit általában csak csekély mértékben használjuk ki. A legtöbb esetben beírunk egy vagy két kulcsszót, majd várjuk a releváns találatokat. A weben fellelhető weboldalak irgalmatlanul nagy száma miatt azonban nem biztos, hogy ez célra vezet. Persze sokan azt hiszik, hogy jól tudnak keresni, és nehéz már nekik újat mondani, pedig a Google jó néhány keresőoperátorral rendelkezik, amelyekkel finomíthatjuk a lekérdezéseinket.

 

 

 


Alapvető dolgok

Tegyük fel, hogy egy olyan kisebb szállást keresünk fővárosunkban, amelynek Budapest a neve. Értelemszerűen ezen esetben a szimpla [Budapest hotel] lekérés nem biztosan vezet majd eredményre, mivel a Google elsőként a nagyobb szállodákat fogja kiadni a fővárosunkban, és nem az általunk keresett kisebb helyet. Ha így járunk, akkor keressünk a kifejezésre a [„Budapest hotel”] utasítást használva, amikor is a találati listában csak azok a találatok fognak szerepelni, amelyekben pontosan úgy és olyan sorrendben szerepel a két kifejezés, ahogyan megadtuk. Amennyiben pedig német autókat keresünk, de a Nürnburg márkájú kocsikkal nem akarunk találkozni, akkor a „-” operátor használatával tiltsuk le azokat a találatokat a következőképpen: [japán autó -nürnburg]. Ha van mínusz, akkor pedig kell lennie plusznak is – ez az igazság a Google keresőjére is igaz, bár kissé talán magyarázata szorul, hogy pontosan miért is.

Érdemes tudni, hogy a megoldás figyelmen kívül hagyja az olyan gyakori szavakat, mint amilyen az „és”, a „hogy” vagy a „de”, hogy így gyorsítsa a válaszidejét. Ezen ok miatt, ha például mi a Szépség és szörnyeteget akarjuk meglelni, akkor meg kell adnunk a robotnak, hogy bizony minket az „és” is érdekel. A lekérés a következőképpen néz ki: [szépség +és szörnyeteg]. A plusz operátort emellett akkor is érdemes használni, ha a szinonimákat ki akarjuk zárni, a fontosnak jelölt kifejezés miatt ugyanis ekkor a Google pontos egyezést keres. Így különböző eredményt kapunk például a [„dvd +lejátszás”] és a [„dvd lejátszás”] lekérdezéseknél. Előfordulhat az is, hogy egy kifejezés kapcsán nem emlékszünk a pontos kulcsszóra, csak azt tudjuk, hogy ott valaminek lennie kell. Ha így járunk, akkor a csillaggal helyettesíthetjük azt. A [„Tinódi * Sebestyén] lekérés esetén például hamar kiderül, hogy a hiányzó kulcsszó a „Lantos” volt, a Google ugyanis automatikusan behelyettesíti azt.

 

 



Bizonytalankodóknak hasznos lehet még az OR operátor, amelynek segítségével egy vagy feltétellel egészíthetjük ki a lekérdezésünket. Például a [buda OR pest hotel] utasításra egyaránt megjelennek majd a budai és pesti szállodák is. Mindezt bonyolultabb operátorokkal is kiegészíthetjük (lásd a táblázatban), így alaposan leírhatjuk azt, hogy mire keresünk.

Azonnali válaszok

A Google keresője néhány speciális lekérésnél azonnal választ tud adni a begépelt lekérésre. Amennyiben például az „Időjárás” kulcsszó után begépeljük egy város nevét, akkor azonnal láthatjuk, hogy milyen idő van ott. A „Filmek” ugyanígy működik, csak ekkor a helyi moziműsort kérhetjük le. Sőt a Google alapvető számításokra is képes, így tud összeadni [10+5], hatványozni [5^3], gyököt vonni [sqrt(64)], százalékot számolni [25% of 132] és mértékegységeket átváltani [1 foot in cm]. Végezetül pénzváltóként is használhatjuk, amihez csak a valuták rövidítését kell tudnunk [20 EUR in HUF].

 

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.