Hirdetés

Gyógyító System.ini



|

Hirdetés

Újraindításkor a scandisk lefutott, és látszólag kijavította a hibákat, de azóta eltűnt a hang a számítógépemről. Elkezdtem nyomozni az Eszközkezelőben, de nem jelez hibát. Hiába törlöm a hangkártyát, és hiába ismeri fel a Windows a legközelebbi újrainduláskor, hang nincs. Félek, hogy a kártya ment tönkre.A váratlan áramkimaradás könnyen okozhat maradandó károsodást a Windows lelkivilágában: a rendszerleíró adatbázis, vagy akár a fájlrendszer is könnyen áldozatul eshet egy ilyen eseménynek. Ilyen esetekben indul el a scandisk, hogy mentse a menthetőt -- később érdemes a merevlemez teljes felületen is átfuttatni.

A Windows 9x család a regisztrációs adatbázis melletti még két másik alappilléren nyugszik: ezek a System.ini és a Win.ini fájlok. Ha nem oldódott meg a probléma a hangkártya újratelepítésével sem, akkor kukkantsunk bele a System.ini soraiba! Elképzelhető, hogy csak furcsa karaktereket láthatunk benne a szépen megírt paraméterek helyett.

Helyreállításához a következő lépéseket kell megtennünk:
1. Az Intézőben a Mappa beállításai menüpontra kattintva töröljük a pipát az Ismert fájltípus esetén a kiterjesztés elrejtése sor elől! Ezen kívül a rendszer- és rejtett fájlok is legyenek megjelenítve!

2. Nevezzük át a System.ini-t System.in1-re!

3. Amennyiben már voltak programok telepítve a számítógépre, előfordulhat, hogy a System.ini fájlról másolat készült a Windows könyvtáron belül System.bak néven. Ha találunk ilyet, nézzünk bele a jegyzettömb segítségével! Hogyha több ilyen mentés is készült, akkor a dátum szerinti legfrissebbet vizsgáljuk meg. Amennyiben rendesen olvashatóak a sorok, ezt nevezzük vissza System.ini-re!

4. Ha még nincs másolat, akkor keressük meg a WindowsSysbckup könyvtárat. Ebben találunk pár kabinetfájlt (például: rb000.cab, rb001.cab) -- ezek tömörített állományok, de a Windows 98 meg tudja őket nyitni külön segédprogram nélkül is! A dátum szerinti legfrissebbet csomagoljuk ki egy üres könyvtárba és nézzünk bele a System.ini-be! Ha mindent rendben találtunk, akkor másoljuk vissza a Windows könyvtárába. Ha már ez a fájl is hibás, akkor a többi kabinetfájllal próbálkozzunk!

5. Végül indítsuk újra a számítógépünket!
Újraindításkor, ha mindent rendben találtunk és végre életjelet ad a hangkártya vagy más korábban hibás eszköz, készítsünk egy biztonsági mentést a rendszerfájlokról! Írjuk be a Start --> Futtatás mezőbe, hogy scanregw. A program megkérdezi, hogy szeretnénk-e egy mentést végezni, amire válaszoljunk Igennel. Pár másodperc után elkészült a másolat egy kabinetfájlba csomagolva, a WindowsSysbckup könyvtárban. Ezt a fájlt másoljuk ki egy biztonságos helyre, hogy későbbi problémáknál is kéznél legyen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.