Hirdetés

Győr - újabb lépés a digitális város felé



|

Hirdetés

„A vezeték nélküli város kialakítása a tervek szerint, nagyon jó ütemben halad. A kísérleti szakaszt sikeresen lezártuk, levontuk a következtetéseket, tanulságokat. Februártól pedig indul az éles üzem.” – mondta Balogh József, Győr polgármestere.

A kísérleti szakasz végéig városszerte mintegy 14 db nyilvános hotspot – vezeték nélküli internet-elérési pont - került kialakításra. További hotspotok építése jelenleg is folyamatban van, s a tervek szerint az elérési pontok száma a második szakasz végéig, azaz 2005. márciusig eléri a 20-at. Így a város jelentős részét lefedő vezeték nélküli hálózat jön létre, amely segíti a rendőrség bűnmegelőző munkáját, a tömegközlekedés optimalizálását, de a város lakosai is élvezhetik a mobil internet elérés előnyeit. Az önkormányzati intézmények munkatársai a város számos pontjáról bejelentkezhetnek az intézményi hálózatba, azonnal elérhetik a számukra szükséges adatokat, információkat.




„A Győrben elindított mobil város kezdeményezés kitűnő példája annak, hogyan szolgálhatják a vezeték nélküli hálózatok a lakosság és a közintézmények munkatársait egyaránt. Azáltal, hogy a mobil alkalmazottak – az önkormányzat munkatársai, a készenléti szervek dolgozói, helyszíni ellenőrök – bárhonnan hozzáférhetnek az információkhoz, időt takaríthatnak meg és tájékozottabban hozhatnak döntéseket. Ennek eredményeként javul a közbiztonság, fokozódik a szolgáltatások hatékonysága, ami hozzájárul a gazdaság fellendüléséhez. A vezeték nélküli hálózat telepítésével Győr városa egyben felkészült a következő lépésre is, amikor a vezeték nélküli – WiFi - hálózaton már nemcsak adatokat, de hangot is továbbíthatnak. A GSM és a WiFi technológiák közötti roamingolási lehetőség jelentős megtakarításokat eredményez majd a lakosság és az intézmények számára egyaránt.

Szintén az első szakaszban kezdődött el a város tömegközlekedésének támogatása. Ennek keretén belül öt városi buszt GPS rendszerrel és terhelésmérő rendszerrel láttak el és egy hónapon keresztül tesztelték. A rendszer segítségével könnyen nyomon követhető az autóbuszok menetideje, a buszok kihasználtsága, így az egyes járatok terheltségének, telítettségének megfelelően optimalizációs javaslatot tudnak készíteni a tömegközlekedés irányítói, javítva az utasok kiszolgálásának minőségét is. Az elképzelések szerint a jövőben további 120 autóbuszt szerelnek majd fel ezzel a rendszerrel, melyek így jelentősen javítani fogják a győri tömegközlekedés hatékonyságát.



November és december folyamán a rendőrség is kipróbálhatta a digitális technológia előnyeit. 5+1 db térfigyelő kamerát állítottak fel a város kijelölt pontjain. A kamerák a napi 24 órában megfigyelt területekről az információt egyenesen a rendőrségre továbbítják, ahol az adatokat egy szoftver segítségével elemzik. A teljes térfigyelő-rendszer kiépítésnek befejezése 2005. május-júniusra várható.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.