Hirdetés

Gyors meghajtó lassan működik



|

Hirdetés

Az írót ellátták ugyan pufferkiürülés elleni védelemmel, sajnos mégis elég sokszor használja ezt a funkciót. A DVD-filmek lejátszása is akadozik időnként. Pedig számítógépem sebessége alapján ez a jelenség nem indokolt. Miért ilyen lassú az adatátvitel?A problémát több beállítás is befolyásolhatja. Először érdemes megnézni a számítógép paramétereit. Ehhez a gép indulásakor be kell lépnünk a BIOS-ba (általában a [DEL] billentyű megnyomásával). Nézzük meg a Primary és a Secondary Master és Slave beállításait. Érdemes az értékeket Auto funkcióba állítani. Ha tehetjük, vizsgáljuk meg a meghajtók közötti kábeleket, és szükség esetén cseréljük ki őket, esetleg csatlakoztassuk más meghajtó mellé.

Ha a hiba változatlanul fennáll, nézzük meg a Windowsban a DMA-beállításokat. Lépjünk be a Vezérlőpulton található Rendszer beállításokba. Windows 9x/ME rendszereknél az Eszközkezelő fülön találjuk a hardverfát, itt a CD-ROM tulajdonságainál válasszuk a Beállítások oldalt, majd jelöljük be a DMA módot.




Windows 2000/XP rendszerek esetében a Hardver fül Eszközkezelő gombjának megnyomásával tudjuk megnyitni az eszközlistát. Amennyiben nem telepítettünk speciális vezérlőprogramokat, akkor az IDE ATA/ATAPI vezérlők csoportban nyissuk meg az Elsődleges IDE csatornát. A tulajdonságlap Speciális beállítások fülén mindkét eszköznél válasszuk a Ha rendelkezésre áll, akkor DMA lehetőséget. Ezután nyugtázzuk, majd ismételjük meg a műveletet a Másodlagos IDE csatorna esetében is. A számítógép újraindítása után már valószínűleg nem lesznek lassúak meghajtóink.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.