Hirdetés

Gyorsírási rendszer MIDI-vel



|

Hirdetés

A fejlesztő munkát irányító Maurizio Venosi csapata egy módosított digitális zongorabillentyűzetet használt, továbbá egy szoftvert, amely a billentyűk generálta MIDI (Musical Instrument Digital Interface) adatokat előbb gyorsírási jelekké, majd egyszerű szöveggé alakítja át. Azzal, hogy immár standard MIDI-képes billentyűzetet lehet használni az egyedi billentyűzet helyett, tizedére csökkentette a berendezés árát. Az eredeti rendszert 1860-ban egy olasz tudós, Antonio Michela-Zucco fejlesztette ki, aki hat fehér és négy fekete zongorabillentyű segítségével hozta létre a speciális gyorsírási jeleket, melyek egy keskeny papírcsíkra íródtak.




Az új elektronikus billentyűzet viszont USB kapun keresztül egy normál PC-hez kapcsolódik, amely a MIDI protokollt az Advantage Software Total Eclipse szoftverével használva valós időben meg is jeleníti a képernyőn az egyszerű szöveget, így nincs szükség tovább papírra. A mesterséges intelligenciát használó rendszer segítségével egy gyorsíró percenként 150-160 szót tud leírni, szemben a hagyományos gépírók fele ekkora sebességével. „A rendszer olyan fejlett, hogy képes javítani a visszatérő hibákat, szófelismerési aránya pedig 98-99 százalékos”, mondja Venosi, aki szerint egyelőre csak kb. 100 ember használja a rendszert néhány bíróságon, önkormányzatnál és a szenátusban, de hatékonysága és olcsósága miatt jelentős piaci potenciál rejlik benne, hogy megjelenhessen a piacon is termék formájában.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.