Hirdetés

Hacker-támadás áldozatává vált a PSP



|

Hirdetés

Hihetetlen, de filmek, vagy programok már akár fél évvel hivatalos megjelenésük előtt is felkerülnek az Internetre, és a tetteseket csak nagyon kis százalékban sikerül elfogni. Így járt például a közelmúltban szinte valamennyi jelentős játék, a Doom 3, a Half-Life 2, vagy éppen a S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl is.

A Sony által kifejlesztett PlayStation Portable készülék eddig úgy tűnt, megússza a feltörési kísérleteket, hiszen a gépben használt, 6 cm átmérőjű Universal Media Disc (UMD) olyan kétrétegű DVD szabvány, melynek működtetéséhez (olvasásához) 650 nm-es lézersugárra van szükség, a lemezre történő adatrögzítés pedig az ISO-9660 szabvány útján oldható meg. Most azonban egy tengerentúli hackercsapatnak némiképpen átalakított DVD olvasók segítségével sikerült kinyernie, majd rögzítenie az UMD korongokon lévő adatokat. Három játékot törtek fel ilyen módon: a Vampire Chronicle: The Chaos Towert, a Ridge Racers japán változatát, illetőleg a közel 1330 MB méretű Wipe Out amerikai verzióját.




Szerencse talán a szerencsétlenségben, hogy az adatok lementése nem jelenti automatikusan a PSP kalóz-iparág felfutásának lehetőségét is, hiszen a speciális lemezek sokszorosítása gyárban történik, írásuk pedig semmilyen kereskedelmi forgalomban kapható eszköz útján nem lehetséges. Az viszont komoly probléma, hogy a forráskódok megfejtésével alkalom kínálkozhat az értőbb programozók előtt otthon barkácsolt alkalmazások megírására. Az első ilyen már fel is került az Internetre, amely a "Hello World" szöveget jeleníti meg a konzol kijelzőjén. Igaz azonban, hogy mindez csak a Japánban forgalmazott 1.0 -s verzión működik, az amerikai 1.5-ös modellek egyelőre ellenállnak a fenyegetésnek.

További, komoly fejtörést okoz mindezek mellett a Sony mérnökei számára, hogy a PSP alkalmas memory stick modulok fogadására is, így bár lemezek írása (még) nem lehetséges, azonban e kiegészítők révén mégis futtathatóvá válnak az illegálisan lementett játékok.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.