Hirdetés

Hackermentes életmód



|

Hirdetés

Hajmeresztő esetek vannak benne leírva, és sajnos nem éreztem azt, hogy ez máskor-máshol ne történhetne meg. A legijesztőbb az volt benne, hogy sokszor a technikát megkerülve, a leggyengébb láncszemet, az embert vette célba, és rendre 99 százalékos sikerrel járt. Lehet egyáltalán valahogy védekezni az ilyen és ehhez hasonló átverések ellen?Annyi tanulság valóban van benne, hogy a különböző bejelentkezési neveket és jelszavakat sose tároljuk a számítógép mellett vagy a monitorra felragasztva. A legjobb, ha megjegyezzük azokat, de ha nem bízunk az emlékezetünkben, írjuk le egy papírra, azt jól tegyük el, és tartsuk titokban környezetünk előtt.

Ha jelszót kell választani, az sose legyen túl rövid, és ne legyen könnyen kitalálható - valamilyen hozzánk köthető név, születési dátum, kutya neve -, hanem lehetőség szerint legalább 8-10 karakternél nem rövidebb, kis- és nagybetűket, valamint számokat is tartalmazó karakterfüzér.

Amikor ismeretlen emberekkel kerülünk e-mail vagy csevegőkapcsolatba, ne fedjük fel azonnal kilétünket, címünket - hiszen nem lehetünk száz százalékig biztosak abban, hogy mindenki az is, akinek mondja magát. Ha interneten banki ügyintézést folytatunk vagy vásárolunk, ellenőrizzük, hogy a kapcsolat titkosított csatornában, biztonságos HTTPS protokollon keresztül folyik. Ezt valamilyen ikonnal vagy felirattal maga a böngésző is jelzi.

Használjunk tűzfalat, és ellenőrizzük annak naplóját rendszeresen. Amennyiben indokolatlanul megnő a bejegyzések száma, ha ismeretlen program próbálkozik ki- vagy bekéredzkedni, feltétlenül nézzünk utána, mi is az pontosan. Ismeretlen nevű alkalmazás felugró ablakban való kérését helyből utasítsuk el, a kapcsolatra csak beazonosított kérelmeknek adjunk engedélyt. Bizalmas mentéseinket - legyenek azok flopin, CD-n, DVD-n vagy memóriakártyán - mindig titkosított formában tároljuk, így esetleges elvesztésük esetén sem kell aggódnunk, hogy illetéktelen kezekbe kerülnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.