Hirdetés

Három hónapos spamszűrés a PC World-től



|

Az MPP Desktop Anti-Spam spamszűrő alkalmazás exkluzív, 90 napos próbaverziója megtalálható a szeptemberi számunk lemezmellékletén.

Hirdetés

Világszerte mindennap hatalmas mennyiségű levélszemét kerül az e-mail forgalomba, egyes becslések szerint a teljes elektronikus levelezés több mint 90 százalékát épp ez teszi ki. Ráadásul a számítógépes vírusok jelentős részét már eleve azzal a céllal készítik, hogy a megfertőzött gépek millióiról küldhessenek szét kéretlen reklámokat, korlátlan mennyiségben. A spamekből származó bevételnek köszönhetően a vírusírás is sok programozó számára biztosít gyors és stabil pénzkereseti lehetőséget, így a motiváció és a lehetőségek bővülésével a levélszemét mennyisége is fokozatosan növekedik.



Spamszűrési megoldások

Természetesen a spamszűrési technológiák is folyamatosan fejlődnek, jelenleg is több módszer próbál segítséget nyújtani a kéretlen levelek áradata ellen.
Az első, folyamatosan fejlődő megoldások közé tartoznak például a Bayes szűrők, amelyeket ma már sok levelezőkliens beépítve tartalmaz. A szűrés során a levél egyes szavaihoz pontszámokat rendelnek, attól függően, hogy az adott szó hány, a felhasználó által spamnek és hány jónak nyilvánított levélben fordult elő. Például a Viagra szó sokkal gyakoribb a levélszemétben, mint a rendes hivatali és magánlevelezésben, ezért ehhez magasabb pontszám rendelhető. Végül a szűrő összegzi a levél szavaira kapott értékeket, és ha ez elér egy adott ponthatárt, kéretlennek minősíti a levelet. E módszer hátránya, hogy idővel roppant szélsőségessé válhat: például ha a legtöbb spam, amit kapunk, angol nyelvű, de általában magyarul levelezünk, akkor a szűrő az angol szavakhoz magas pontokat fog rendelni. Ily módon ha például kapunk egy fontos angol levelet (mondjuk egy váratlan állásajánlatot, amelyet nem veszünk észre, ha hiányzik), azt valószínűleg spamnek fogja minősíteni, a magyar spamet viszont nem fogja felismerni. További probléma lehet, ha például a reklámot egy kép tartalmazza: ez esetben a szűrő számára nincsenek szavak, amelyek alapján elemezni tudna.

A cikk teljes terjedelmében szeptemberi számunk hasábjain, az MPP Desktop Anti-Spam spamszűrő alkalmazás exkluzív, 90 napos próbaverziója pedig a lemezmellékletén található meg.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.