Hirdetés

Három új trójai fenyegeti a mobiltelefonokat



|

Hirdetés

Az alkalmazásoknak álcázott trójaik Bluetooth-kacsolaton vagy multimédia üzenetekben terjednek, és a Symbian operációs rendszerre épülő mobilokat veszik célba.

A három közül a legveszélyesebbnek a Bootton.E névre keresztelt trójai bizonyult, amelyet a múlt héten fedezett fel az F-Secure és a Symantec. A program újraindítja a mobil eszközt, ugyanakkor olyan komponensekkel fertőzi meg, amelyek lehetetlenné teszik a bekapcsolási folyamatot, tulajdonképpen tönkre téve ezzel a készüléket.

A Pbstealer.D nevű trójai Bluetooth-kapcsolaton keresztül elküldi a fertőzött mobilon található névjegyeket, naptárbejegyzéseket és jegyzeteket egy közelben tartozkodó másik készülékre, míg a Sendtool.A rosszindulatú programokat juttat célba szintén Bluetooth-kapcsolaton keresztül, például éppen a Pbstealert.

A Symantec múlt héten kiadott jelentése szerint a fertőzési arány egyelőre alacsony, és mindkét cég egyetért abban, hogy kicsi az esély arra, hogy a károkozók széles körben elterjedjenek, ugyanis működésük nem teljesen automatikus. Szemben a számítógépes férgekkel, amelyek akár a felhasználó tudta nélkül is fertőzheznek, a mobiltelefonokat támadó károkozókat terjedéséhez a mobiltelefon gazdájára is szükség van, hogy letöltse ezeket.

"Egyelőre nem ismert olyan féreg, amely mobiltelefonokat támadna meg, de nagyon valószínű, hogy a víruskészítők már dolgoznak valami ilyesmin", mondta Anton Von Trover, az F-Secure marketingigazgatója.

David Wood, a Symbian Ltd kutatási részlegének alelnöke szerint a jelenlegi fenyegetések a felhasználók hibáira építenek, ezért egyelőre nincs szükség mobiltelefonokhoz írt vírusvédelmi szoftverekre. "Az asztali számítógépekkel szemben, ahol folyamatosan frissen tartott tűzfallal és antivírussal kell védekeznünk, ez még egyelőre nem szükséges a mobiltelefonok esetében", mondta Wood.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.