Hirdetés

Hatástalan a spam-ellenes törvény



|

Hirdetés

Minden fáradozás ellenére az anti-spam fejlesztők 2005-re a spam növekedését jelzik előre.

A CAN-SPAM többek közt öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtja az általános spamming-eljárásokat, mint például a más számítógépébe való betörést, és a nyílt relék megtévesztő spam-üzenetek küldésére való használatát. A törvény akár 250 dollár/spam bírság kiszabását is lehetővé teszi, egy 6 millió dolláros felső határérték mellett a súlyos kihágások esetében. Azonban néhány spam-ellenes aktivista kitart amellett az álláspontja mellett, miszerint a CAN-SPAM inkább hasznára válik a spammelőknek, mivel a törvény a fogadó felekre hárítja a nemkívánatos üzenetek kiszűrését, anélkül, hogy a küldőknek bármiféle előzetes engedélyt kellene kérniük. A CAN-SPAM azt is megtiltja a magánlakosoknak, hogy bepereljék a spamküldőket; csak az államügyészség, vagy az internet-szolgáltatók számára nyitva hagyva a perkezdeményezés lehetőségét. Az olyan emberek, mint Atkins, aki saját mail-szervert működtet, és spam-levelek ezreivel küzd, a CAN-SPAM törvény alatt nem léphet fel az üzenetek küldői ellen. "A CAN-SPAM nem segít a spam-küldők felkutatásában" - véli Atkins. "Nem csökkentette le a spam mennyiségét."

Az anti-spam termékek fejlesztői által készített statisztikák igazolni vélik a CAN-SPAM kritikusainak véleményét: a Postini e-mail biztonsági szolgáltató felmérései szerint a legitim, nem spam üzenetek teljes aránya 2004 eleje óta 22 százalékról 12 százalékra esett vissza decemberig. A Postini hetente mintegy 2,4 milliárd üzenetet dolgoz fel. Az MX Logic, egy másik antis-pam szolgáltató tapasztalatai szerint februárban még csupán az üzenetek 67 százaléka volt spam, míg novemberre ez az arány 75 százalékra növekedett.

Egyre több spam-küldő használja az üzenetek kiküldésére az úgynevezett "zombi" hálózatokat, amelyek trójai programok által feltört számítógépből állnak, továbbá egyre kifinomultabb módszerekkel férkőznek hozzá a vállalati mail-szerverek címjegyzékeihez. Minden fáradozás ellenére az anti-spam fejlesztők 2005-re a spam növekedését jelzik előre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.