Hirdetés

Heten utazhatnak a SpaceX új űrhajóján



|

A Dragon V2 első emberes bevetésére 2016-bn kerülhet sor.

Hirdetés

Elon Musk magánűrtársasága, a SpaceX csütörtökön, egy, a weben is közvetített sajtótájékoztató keretében mutatta be első személyszállításra is alkalmas űrhajóját. A Dragon V2 akár hét asztronautát is el tud szállítani az ISS Nemzetközi Űrállomásra. Atomata dokkolórendszerrel is felszerelték, és különleges meghajtórendszerének köszönhetően „a Föld szinte bármely pontján” gond nélkül le tud szállni, méghozzá „egy helikopter pontosságával”, ahogy az „egy modern űrhajótól elvárható”.

Hirdetés

Musk szerint a most bemutatott, újrafelhasználható hajó „nagy technológiai ugrást” jelent az első Dragonhoz képest. A SpaceX vezérigazgatója egy animált videó segítségével mutatta be, hogyan kapcsolódik a Dragon V2 az űrállomáshoz, mielőtt visszaindulna a kilövőbázisra. Mint mondta, a járműben használt SuperDraco rendszer az első olyan hajtómű az űrhajózás történetében, amely teljes egészében 3D-nyomtatott alkatrészekből készült. Az első tesztrepülések során még nem ültetnek asztronautákat a kabinba; emberes küldetésre leghamarabb 2016-ban kerülhet sor.

Elon Musk és a Dragon V2
 

A Dragon V2-t a NASA Commercial Crew Development programja keretében fejlesztették ki. A projektben a SpaceX-en kívül a Boeing, a Blue Origin és a Sierra Nevada is részt vesz; a cél olyan űrhajók építése, amelyek képesek legalább négy embert elfuvarozni az ISS-re és vissza.

Az űrhajó már 2016-ban asztronautákat szállíthat az ISS-re

Az Egyesült Államok jelenleg koponyánként 60 millió dollárt fizet Oroszországnak azért, hogy a Szojuz űrhajók eltaxizzák az amerikai űrhajósokat az ISS-re. Az ukrán válság miatt nagyon kiéleződött a viszony a két ország között, a gazdasági szankciókra válaszul az orosz miniszterelnök-helyettes nemrég bejelentette, hogy legkésőbb 2020-ban véget vetnek ennek az együttműködésnek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.