Hirdetés

Hipergyors DSL: VDSL2



|

Hirdetés

Az ITU közleménye szerint a VDSL2 (Very High Bit Rate DSL 2) specifikáció akár 100Mbps le- és feltöltési sebességet is képes megvalósítani a már meglévő, általános rézkábeleken keresztül, amely így már alkalmas lenne a nagy minőségű videokonferencia, HD-TV és video on demand szolgáltatásokhoz.

A VDSL2 kulcsszerepet játszik majd a gyorsabb DSL szolgáltatások kialakításában, azonban az még tisztázatlan, hogy az eszközök mikor kezdik támogatni az új szabványt. Az amerikai SBC Communications Inc. és a BellSouth Corp. már bevette útitervébe az új specifikáció implementálását. Terveink közt szerepel hálózataink VDSL2-re történő átállítása. Idővel ez a jelenlegi 1.5Mbps (néhány területen 3Mbps) sebességű ajánlatainkat 100Mbps letöltési sebességű kapcsolatokkal fogjuk kiegészíteni." - mondta el Brent Fowler, a BellSouth szóvivője. A VDSL2-felszerelések - amelyek érkezésére a BellSouth a következő pár évben számít - kiépítésére csupán a projekt legvégső részében kerülne sor. Ezt megelőzően a távközlési szolgáltató a 24Mbps sebességű ADSL2 (Asynchronous DSL 2) szolgáltatásokat fogja kiépíteni.

A VDSL2 sebessége a rézkábelek hosszától függ: egy másfél kilométeres hurkon csupán az ADSL2-ével megegyező, 12Mbps sebességgel tud kommunikálni; azonban egy 150 méteres hurkon már 80-100Mbps-, míg az ADSL2 itt is csak maximum 24Mbps adatátviteli sebességre képes. A BellSouth stratégiája körülbelül 75 méternyi szegmenseken keresztül juttatná el a szolgáltatásokat az előfizetők otthonába, így a legtöbben 50-100Mbps-t kapnának. Az SBC ezzel szemben száloptikás kábelekkel vinné el az internetet a gócpontokig, majd onnan 750 méter körüli kábelszakaszokkal a végfelhasználókig, ezáltal egy legalább 20Mbps sebességű kapcsolatot biztosítva - a node-hoz közel lakó szerencséseknek pedig sokkal gyorsabbat. A Fénysebesség Projekt néven futó program még az idén elkezdődik, és a következő három év folyamán 17 millió háztartást és vállalatot céloz meg vele a szolgáltató.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.