Hirdetés

Hogyan vásároljunk számítógépházat?



|

Hosszú évek során kialakult egy olyan szemlélet a hazai vásárlóközönségben, hogy PC vásárlása során a számítógépházra fordítják a legkevesebb összeget, ezzel csökkentve a konfiguráció végleges árát. Be kell látni, hogy a gépház funkciója sokkal több annál, minthogy összetartsa és megvédje alkatrészeinket.

Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek még a „bézs korszakra”, amikor a fekvő- és álló kivitelen felül nem volt sok választási lehetőség számítógépházak terén, ráadásul mindegyik „műanyagos” bézs színben pompázott. Hiába fejlődtek rohamos ütemben az fő hardverelemek, a gépházak fejlődése egyáltalán nem nevezhető dinamikusnak. Bár itt-ott már előkerültek használható és szép darabok, melyekben már olyan funkciók is napvilágot láttak, mint az egyben kivehető és dönthető alaplap-tálca, de radikális dizájnváltozás hosszú ideig nem történt. Emiatt nem okolhatjuk a házat gyártóit, hiszen egyszerűen nem mutatkozott akkora kereslet a szép és funkciókban gazdag házakra, ami megtérült volna számukra. Akkoriban bőven elegendőnek bizonyult, ha egy ház összetartotta az alkatrészeket, megvédte azokat a fizikai behatásoktól, továbbá 1-2 ventilátorhely vagy a beépített tápegység révén támogatást nyújtott a szellőztetéshez.

 

vasarlasi-tanacsado-02-hazak.jpg
 


Időközben sok minden megváltozott, köztük az felhasználók és a hardverek által támasztott igények is – főleg ez utóbbi indukálta a házak fejlesztését. A ma kapható nagy teljesítményű hardverek hátránya, hogy iszonyú hőt termelnek, aminek elvezetése a házban található ventilátorokra van bízva. Éppen ezért nem mindegy, hogy hány darab és mekkora átmérőjű ventilátorhely  található a házban, illetve a megfelelő légáramlat kialakítása okán azok elhelyezése is rendkívül fontos szempont. Nem árt, ha a befúvó vagy szívó oldalon lévő ventilátorok mellé jár mosható porszűrő-betét, ezáltal a két teljes belső portalanítási ciklus között eltelt idő is meghosszabbítható. Lehetőség szerint olyan házat válasszunk, amelyekben 12 centiméteres átmérőjű ventilátorok helyezhetők el, így kisebb fordulatszám és zaj mellett több levegő áramoltatható, mint kisebb társaik esetében.


Fontos figyelembe venni a ház méretét, ami alatt nem csak a micro-, mini-, midi- és egyéb megjelöléseket értjük, hanem a számunkra szükséges belső teret egyaránt. Ide tartozik például az alaplap tálca mérete, meghajtóhelyek száma és elrendezése, továbbá – és ez különösen fontos – figyelembe kell azt is venni, hogy beleférnek-e napjaink monstrum VGA kártyái. Egyes gyártók éppen emiatt direkt hosszabbra szabják a házat, esetleg elforgatják a HDD rekeszeket, ezáltal szellősebb lesz az elrendezés és könnyebb a szerelés. A meghajtóhelyek kapcsán azt is meg kell említeni, hogy a merevlemezek rögzítése mindig kritikus pont. Egyrészt nem hátrány, ha az adott meghajtó gyorsan és könnyen eltávolítható (gyorszáras megoldás), de a rezgéscsillapítás – gumialátéttel – ennél sokkal fontosabb! Nincs annál idegesítőbb, amikor a drágán vásárolt ház átveszi és felerősíti a merevlemez rezgéseit!


Bár az utóbbi időben egyre kevesebb ház kapható beépített tápegységgel, az alsó árkategóriában még mindig szép számmal akadnak ilyenek. Fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az olcsó házak többnyire régebbi szabványra épülő tápegységgel kerülnek forgalomba, ebből kifolyólag tehát nem biztos, hogy elegendő számú, vagy megfelelő típusú csatlakozóval lesznek ellátva. Az ilyen és ehhez hasonló problémák elkerülése végett ha tehetjük, mindig külön vásároljunk házat és mellé egy igényeinket kielégítő, márkás tápegységet.
Végül pedig a dizájn és a ház anyaga is befolyásoló tényező. Utóbbiról elmondhatjuk, hogy az alumínium házak jóval többe kerülnek, mint az acéllemezből (SECC) készült társaik, ellenben jóval könnyebbek és sokszor látványosabbak, ugyanis ezeknél az előlap is alumíniumból készül.


Végezetül egy jó tanács: a gépház elsősorban használati tárgy, aminek fontos célja és funkciója van, ezért vásárlásnál elsősorban a belső értékekre helyezzük a hangsúlyt, ne a dizájnra figyeljünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.