Hirdetés

Hogyan vegyünk memóriát?



|

Az ember azt gondolná, hogy a főbb hardverelemek közül a memóriák bővítése a legegyszerűbb, ám közel sem mindegy, hogy miképp tesszük ezt.

Hirdetés

Az hagyján, hogy jelenleg háromféle szabvány fut a hazai boltok polcain, még arra is oda kell figyelnünk, hogy az asztali gépünkben üzemelő processzor és alaplap milyen speciális paraméterekkel rendelkezik. Talán még a sima DDR modulokkal lesz a legkevesebb problémánk, már csak azért is, mert a 4 éves vagy annál idősebb konfigurációk használói az évek során megedzőttek valamelyest a hardveres problémák kezelésében.


A friss fejlesztésű alkatrészekkel teletömött PC-kkel viszont hamar meggyűlhet a bajunk, kiváltképp akkor, ha nem vagyunk teljesen tisztában a beszerelt eszközök specifikációival. Addig általában mindenki eljut, hogy milyen processzor lapul a gépében, ezért most e fő szempont alapján gyűjtjük össze a vásárlási tanácsokat.
Részletes piaci részesedési adat ugyan nem áll a rendelkezésünkre, de szinte borítékolható, hogy Intel központi egységgel felszerelt gépek vannak többségben.

vasarlasi-tanacsado-04-memoriak.jpg
 


A gyártó a 900-as lapkakészlet-családdal váltott anno DDR2-es memóriákra, tehát ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor nem a CPU-hoz, hanem az alaplaphoz érdemes memóriát választani. Kis túlzással évente érkeztek az újabbnál újabb lapkakészletek, melyek szép fokozatosan adtak támogatást az egyre gyorsabb DDR2-es memóriáknak. Jelenleg a DDR2-1066 MHz mondható a legelterjedtebbnek, de nem ritka, hogy ennél gyorsabb modulokat is képesek lekezelni az új Intel lapkakészletek (P45, X48). A technológia fejlődésnek hála nemrég a DDR3-as modulok is megjelentek a boltok polcain, ám ezen szabványt egyelőre csak a speciális jelölésű alaplapok támogatják. A zökkenőmentes átállás érdekében érdemes az úgynevezett kombó lapokat is szemügyre venni, mivel ezek mindkét szabványhoz nyújtanak támogatást. Természetesen csak külön-külön, hiszen egyszerre nem működhet DDR2 és DDR3 memória. A tehetősebbeknek arra is lehetőségük van, hogy már most váltsanak, a Core i7 megjelenésével ugyanis az Intel egyre inkább háttérbe szorítja majd a DDR második generációját.


Az AMD is ezt az utat fogja választani a jövő évben, ám a jelenlegi információk alapján a 2009 első felében megjelenő processzoraik a DDR3-1333 MHz-es modulok mellett a DDR2-es lapkákat is kezelni fogják. Mindezt természetesen a beépített memóriavezérlőn keresztül, tehát a DDR2-es variánsok használatához nem lesz szükség alaplapcserére. Napjainkban egyébként két órajel szerint választhatjuk szét az AMD egységeit. A négymagos Phenomokhoz a DDR2-1066 MHz-es típusok ajánlottak, azt viszont érdemes észben tartani, hogy négy modul használata esetén az üzemfrekvencia „csak” 800 MHz vagy annál kisebb lehet. A K8-as processzorok beépített memóriavezérlőjének natívan támogatott memória órajele szintén 800 MHz, így egy 1066-os modul kizárólag tuning esetén érheti el a gyári üzemfrekvenciáját. Aggodalomra persze semmi ok, a kétcsatornás üzemmódnak hála egyik esetben sem kell teljesítményvesztés miatt aggódnunk, az így elérhető memória sávszélesség bőven elegendő az egy vagy többmagos egyedek számára.


Egy szó, mint száz, a DDR3-ra való váltást nem kell elsietni, érdemes kivárni, amíg legalább két olyan platform lesz a piacon, amelyre elmondható, hogy kiforrottan alkalmazza ezt a szabványt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.