Hirdetés

Hollandiában már éjjel világító út is van



|

A hőmérséklettől függően is megjelenhetnének minták az aszfalton.

Hirdetés

A közutak nem a hatalmas újításaikról híresek, noha némi kreativitással hasznos extrákkal lehetne felvértezni őket. A Studio Roosegaarde már évek óta próbálja rávenni a holland kormányt a világítós utak használatának megfontolására, a Wired szerint pedig nemrég végre sikerült tesztelési jelleggel az N329 út 500 méteres szakaszán alkalmazni az újdonságukat.
 

Hirdetés


A megoldás rendkívül egyszerű: a jelzések és sávok alapvetően fehér festékébe némi extra port keverve elérték, hogy azok fluoreszkáljanak a sötétben, a naplemente után a festék körülbelül 8 órán keresztül képes fényt kibocsájtani. „Olyan hajtani rajta, mintha tündérmesébe csöppenne az ember” – összegezte az egyik holland hírportál munkatársa a benyomását.

 


Egyelőre nem tudni, hogy a holland kormány idővel hajlandó lesz-e széles körben alkalmazni a fluoreszkáló festéket, a mostani tesztelésig is két év bürokráciai huzavona után sikerült eljutni. A Studio Roosegaarde ettől függetlenül már azt is szeretné elérni, hogy hőre színeződő festékkel különféle extra jelzéseket lehessen festeni az utakra, például a beton hőmérsékletének nulla fokra esésekor erre az autósokat stilizált hópelyhek figyelmeztethetnék.


(Forrás: Ars Technika)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.