Hirdetés

Hollywood és a P2P cégek ismét a bíróságon



|

Hirdetés

A fellebbviteli bíróság háromfős bírói tanácsa az első fokon hozott ítéletet veszi nagyító alá, amely a médiakiadók ellen foglalt állást, akik azt akarták elérni, hogy mondják ki: a P2P szoftverek gyártói a felelősök a hálózataikon folyó illegális fájlcseréért. Vagyis jogilag felelős-e egy szoftvercég, ha termékét illegális tevékenységre használják fel.

A felperes filmgyártó és zenekiadó szövetségek a tavaly áprilisban született első fokú ítéletet támadta meg, amely elutasította a Grokster és a StreamCast Networks elleni keresetet a Legfelső Bíróság 1984-es döntésére hivatkozva, mondván, akárcsak a videomagnónak, a P2P szoftvereknek is van egyéb felhasználása a jogvédett anyagok illegális másolásán kívül. A zene és filmipar képviselői azonban azzal érvelnek, hogy a mai fájlcserélő termékek ugyanúgy ellenőrizhetők, mint a Napster, vagyis a cégek figyelni és szűrni tudják a hálózataikon lévő jogvédett anyagokat. Az alperesek ezt tagadják, mert ellentétben a Napsterrel, az új P2P hálózatok a felhasználók decentralizált gyűjtőhelyei, s nincs centralizált architektúrájuk, amely segíti a felhasználókat a letölthető anyagok behatárolásában és letöltésében.
Ez a per is újabb bizonyíték arra, hogy a szórakoztatóipar képtelen befogadni az új technológiákat, még akkor is, ha nagyobb profittal kecsegtetnek, vélekedik Rod Dorman ügyvéd, aki egy másik, de hasonló jellegű perben a Kazaa szoftvert kifejlesztő Sharman Networks céget védi.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.