Hirdetés

Honlap program nélkül – Google Webhelyek



|

Mostantól nem szükséges értenünk a weboldalkészítéshez, nem kell speciális programokat vadásznunk, csak vegyük elő a jó ízlésünket és az egerünket, aztán irány a Google!

Hirdetés

Egy weboldal elkészítéséhez korábban ehhez szükséges programot kellett használnunk. Profik a Dreamweaver segítségével, a kezdők már Publisherrel vagy Worddel készíthették el első weblapjaikat. A végeredményt böngészőtől függően hol így, hol úgy kaptuk vissza. A Google viszont most olyan megoldást nyújt (magyarul is!), amellyel személyes weboldalakat kreálhatunk minden előképzettség és külön program nélkül. Lássuk tehát, hogyan is készíthetjük el első weblapunkat!

 

gw_1_.png


1. Az első lépéshez látogassunk el a sites.google.com oldalra. Böngészőnk és a sütik beállításától függően alapértelmezés szerint angolul vagy magyarul jelenik meg. A weboldal készítéséhez egy Google-fiókkal kell rendelkeznünk. Ha már van ilyen, jelentkezzünk be, de ha nincs, kattintsunk a Regisztráljon a Webhelyek szolgáltatásra hivatkozásra.

 

gw_2_.png
 


2. A regisztrációhoz adjunk meg egy e-mail címet (nem szükséges Google-fióknak lennie), egy erős minősítésű jelszót, engedélyezhetjük a keresési előzményeket, valamint válasszuk ki a helyek közül Magyarországot. Ha az ellenőrző szót beírtuk és elfogadtuk a feltételeket, elkészül a fiókunk, amellyel már igénybe vehetjük a szolgáltatást és beléphetünk a webhely elkészítéséhez.

 

gw_3_.png


3. Belépés után hasonló oldal fogad minket, mint az első esetben, viszont elérhetjük a fontosabb Google-szolgáltatásokat, valamint a felhasználói beállításokat is elvégezhetjük. Most kattintsunk a Webhely létrehozása gombra, hogy elkezdjük a tényleges munkát.

 

gw_4_.png


4. Honlapunknak először is nevet kell adjunk. Általában az elérési útban is ez szerepel, amit megváltoztathatunk a második mezőben (ügyeljünk, hogy ékezetet ez utóbbi ne tartalmazzon!). Írhatunk egy rövid leírást, ha nem lenne elég egyértelmű a tárhely és a kezdőlap, valamint ha felnőtteknek szóló tartalmat kívánunk elhelyezni, akkor azt jelöljük be. A Megosztásnál megadhatjuk, kik nézhetik meg a weboldalt. Ha nyilvánossá akarjuk tenni, akkor a Bárki a világon beállítást válasszuk.

 

gw_5_.png


5. A webhely külseje sokban meghatározza annak hangulatát és tartalmát. Ezért többféle sablonból választhatunk, csak kattintsunk a Webhelysablonoknál a További sablonok hivatkozásra, hogy megtekintsük a teljes kínálatot. Elég csak a majdani témához legközelebb álló sablont kiválasztani, aztán ezt majd átszabhatjuk ízlésünknek megfelelően. A kínálat így is széles, tehát ha később mégsem szeretnénk foglalkozni a téma átformálásával, akkor próbáljunk megfelelő hangulatút választani.

 

gw_6_.png


6. A paraméterek megadása után már el is készült a webhelyünk kezdőoldala. Az elrendezésen, színvilágon még később változtathatunk, inkább nézzünk kicsit körül, milyen lehetőségek állnak a rendelkezésünkre. Fent találjuk a legfontosabb gombokat: a szerkesztést, a beállításokat és az új oldal hozzáadását. Nézzük, mi történik, milyen újabb lehetőségeket kapunk, ha ez utóbbit választjuk!

 

gw_7_.png


7.
Az Új oldal létrehozásával több lapot készíthetünk a főoldalunk alá, mellé. Itt is meg kell adnunk a nevet, és megváltoztathatjuk a felkínált elérési utat. Különböző típusokból választhatunk, nemcsak egyszerű weblapot, hanem tárolólapokat is hozzáadhatunk, amelyekkel színesebbé s változatosabbá tehetjük az oldalt. Képünkön az új weboldalt választottuk. A típusok alatt megadhatjuk, hogy egyből a főoldal alá vagy mellé kívánjuk elhelyezni. Ilyenkor megváltozik a minta, ez alapján döntsünk!

 

gw_8_.png


8. Ha új weblapot adunk hozzá, vagy szerkesztjük a jelenlegi oldalakat, egy nagyon sokoldalú, WYSIWYG szövegszerkesztőt kapunk (ami hasonlít a Wordhöz), sok kiegészítővel. Itt állítsuk össze a weboldalt, kinek-kinek ízlése szerint, attól függően, mire szeretné használni. A képek mellett beszúrhatunk YouTube videó, Google Naptár és Dokumentum hivatkozásokat, Picasa diavetítést stb. Ráadásul külön mellékletet is felcsatolhatunk, és itt érhetjük el az oldal változásait figyelő, azokat számon tartó naplót is.


A képek és egyéb mellékletek (letölthető tartalmak) felpakolásakor azonban nem árt tudnunk, hogy összesen 100 MB tárhelyet kapunk ingyen a Google-tól, evvel kell gazdálkodnunk. A céges előfizetők (Google Alkalmazások felhasználói) 10 gigabájttal gazdálkodhatnak.

 

gw_9_.png


9. A kezdőoldalra visszatérve a Webhely beállításai között találunk egy nagyon fontosat, a Megjelenés módosítását. Ezen belül a Webhelyelemek fülön találhatjuk meg az oldal elrendezését. Itt beállíthatjuk, milyen funkciókat és szolgáltatásokat szeretnénk elhelyezni. Akár valamilyen számlálót is kirakhatunk az oldalra, de a legutóbbi tevékenységeket is felsorolhatjuk itt. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a bal sarokban megnyomjuk az Oldalsávelem hozzáadása hivatkozást.

 

gw_10_.png


10. A Színek és betűtípusoknál végre módosíthatjuk az előre elkészített témánkat, a különböző színeket, illetve a hátteret is. A háttérképek esetében használhatjuk a sablont, letiltható a kép, vagy egyedit tölthetünk fel, ráadásul megadhatjuk annak ismétlődését is. A lenti előnézeti képen azonnal láthatjuk a változást. Amikor mindent rendben találunk, a jobb felső sarokban a Módosítások mentésével nyugtázhatjuk a változtatásokat.

 

gw_11_.png


11. A főoldalon még más érdekességet is találunk: a Webhelytérképet. Ha kissé összetettebb honlapot készítünk, hasznos látni, mi hová csatlakozik. Egy Intéző-szerű fastruktúrát láthatunk, ahol megnézhetjük az elkészült lapok hierarchiáját, de ha ez túl komplikált lenne, használhatjuk a Listanézetet is az oldalak áttekintésére. A lapokhoz egy kattintással eljuthatunk, és szerkeszthetjük azokat.

 

gw_12_.png


12. A főoldal bal oldalán még egy olyan hivatkozást is találunk, amelynek neve Az összes megjelenítése. Ez egy gyorsstatisztika, hogy melyik weboldalt mikor módosították, ki hozta ezt létre, hol és mit. Ha többen szerkesztik az oldalt, akkor érdemes rákattintani az Előfizetés a módosítási értesítésekre, ugyanis ezután e-mailben kapjuk meg a tájékoztatást a változásokról. Az ingyenes (Gmail felhasználói) honlapok esetében ennek kevés értelme van - a weboldalakat csak a szerkesztő, tehát a tulajdonos tudja megváltoztatni -, de a céges előfizetőknek nagyon hasznos lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.