Hirdetés

HTML5: okosabb, ha kivárunk!



|

Az új HTML5 szabvány már a kezdetek-kezdetén rengeteg hívőt szerzett, köztük olyan nagyvállalatokat, mint az Apple, Google vagy a Microsoft. Ugyanakkor a W3C szerint a szabvány még nem áll készen, hogy élesben is be lehessen vetni.

Hirdetés

Philippe Le Hegaret, a W3C (World Wide Web konzorcium) HTML és SVG specifikációjáért felelős munkatársa ezzel kapcsolatosan azt nyilatkozta, hogy a HTML5 rengeteg izgalmas újdonságot tartalmaz, de még néhány együttműködési problémát kell megoldaniuk, amihez változtatniuk kell az alkalmazásprogramozási felületen (API).

Al Hilwa az IDC elemzője is osztja Le Hegaret véleményét. A HTML5 implementációja a webböngészőkbe több szintből áll, ez az oka annak, hogy a legtöbb még csak beta állapotban van, illetve ez késlelteti Internet Explorer 9 megjelenését.

Az Apple például a HTML5-ös verzióját az Adobe Flash kiváltására használná fel, azonban a Flash és hasonló technológiáknak, mint például a Microsoft Silverlight-nak Le Hegaret véleménye szerint még évekig nem fogunk búcsút inteni, maximum azt vesszük majd észre, hogy az ilyen típusú tartalmak száma csökkenni fog -- ahogy például a több mint 10 éves Internet Explorer 6 sem tűnt el végleg, ami meglepő módon még mindig közkedvelt böngészőkliens az internetes statisztikák szerint.

 

Becslések alapján a végleges HTML5 specifikáció több lépcsős jóváhagyása még 2-3 évet vesz igénybe (jövő év közepére tisztázódhat le a beépítésre kerülő összes funkció pontos listája), ugyanis a HTML5-nek számos hiányossága van. Például nincs saját video kodekje, ami egy szabadalmi kérdés (az MPEG4 kodeket szabadalom védi), de nincs DRM vagy ahhoz hasonló védelem se, márpedig DRM nélkül egyes szerzők nem fogják publikálni videóikat HTML5 környezetben. A problémát az okozza, hogy a HTML5 egy nyílt szabvány, amibe nincs értelme egy nyílt DRM védelmet implementálni, ugyanis azt egy hacker két nap alatt feltörné.

Le Hegaret arra figyelmezteti a fejlesztőket, hogy jól fontolják meg a HTML5 használatát jelen formájában és azt javasolja, hogy csak kontrollálható, zárt intranetes környezetben használják és ne a nyílt weben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.