Hirdetés

Időbélyegzés szolgáltatás az adózásban

|

Hirdetés

A Kiemelt Adózók Igazgatóságához (KAIG) tartozó 500 nagyadózó mellett 2004. február 1-től a 3.000 legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó nyújtja be elektronikus úton adóbevallását. Az APEH a NetLock Kft-t, Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegző szolgáltatóját választotta az adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához.

Az időbélyegző egy elektronikus irathoz, illetve dokumentumhoz az időbélyegző szolgáltató által csatolt, a bélyegzés időpontját is tartalmazó elektronikus aláírás. Feladata, hogy bizonyítsa egy adott dokumentum meghatározott időpontbani létezését. Egy elektronikus adat - mint például egy fájl a merevlemezünkön - könnyedén módosítható, ekkor a fájlhoz tartozó lementési időpont megváltozik ugyan, tükrözve az utolsó hozzáférés vagy módosítás időpontját, de ez utólag különösebb nehézség nélkül megváltoztatható. Az operációs rendszerek beépített lehetőségei tehát nem nyújtanak megfelelő védelmet. A megoldást az egyirányú lenyomat-képző (hash) függvények, az elektronikus aláírás és az időbélyegző jelentik. Az időbélyegző így bizonyítékként szolgálhat, arra hogy a feladó „időben” feladta küldeményét és a fogadó pedig „időben vagy időn kívül” megkapta azt. Amennyiben az állomány megérkezéséről a címzett visszaigazolást küld, ezt is lehet időbélyegezni, így megállapítható az az időpont, amelyben már biztosan a címzettnél volt a küldemény.
Ez rendkívül fontos azon területek számára, ahol lényeges a dokumentum feladási vagy akár fogadási idejének bizonyítása. Az időbélyegzőnek már most számos felhasználási területe van. Az egyik legfontosabb terület az adóbevallás, de használják a pénzügyi szektorban, kereskedelemben, elektronikus közbeszerzési rendszerben, elektronikus aukciók során, biztosítási szférában, szállítmányozásban, játékok, sorsolások, lóversenyek alkalmával.

A beérkező adóbevallások időbélyegzővel való ellátásához az APEH Magyarország első minősített hitelesítés- és időbélyegzés szolgáltatóját a NetLock Kft-t választotta. Az időbélyegzés szolgáltatás keretében a NetLock Kft. rendel hiteles időt az elektronikusan benyújtott adóbevallások dokumentumaihoz. Az időbélyegző tartalmazza, ezáltal bizonyítja az adóbevallás benyújtásának, illetve az adatszolgáltatás teljesítésének időpontját és így igazolja, hogy a dokumentum a bélyegzés időpontjában már létezett.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.