Hirdetés

Igen voks az elektronikus adóbevallásra



|

Hirdetés

2005. január 01-től pedig minden adózó számára megnyílik a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének elektronikus formája az APEH felé. Az Országgyűlés döntése alapján megmenekült Magyarországon az elektronikus aláírás, mint az adóbevallás során is alkalmazható megfelelő technológia. A 2003. november 10-én elfogadott törvénycsomagban az Országgyűlés megerősíti az elektronikus aláírás különböző területeken való felhasználhatóságát. Az egyik legfontosabb területen, az adóbevallásnál, az adózás rendjéről szóló törvény a Pénzügyminisztérium hatáskörébe utalta az elektronikus adóbevallás részletes szabályainak kialakítását. Várhatóan az elektronikus aláírás technológiája fogja biztosítani a bevallások hosszú távú integritását és letagadhatatlanságát, azaz a hitelességét.

A NetLock Kft. üdvözli a döntést, és egyben reméli, hogy az adóbevallások hitelesítéséhez használt, jelenleg az adóhivatal által kiadott tanúsítványok kibocsátása, később piaci alapon működhet majd Magyarországon, az elektronikus aláírásról szóló törvény szellemének megfelelően és versenyjogi szempontból is megnyugtató módon. Ez annál is inkább kívánatos lenne, mert EU-s versenyjogi szempontból már most is aggályos, hogy még mindig – jelenleg már indokolatlanul – az állam biztosít tanúsítványokat.

A törvényjavaslat elfogadása reményt keltő azon területek számára, ahol szintén fontos a hiteles elektronikus kommunikáció és az adatvédelem. Így a számvitelben, az elektronikus kereskedelmi ügyletekben, a cégjegyzési eljárás vagy a közigazgatási eljárások során. A felhasználási területek köre pedig egyre szélesedik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.