Hirdetés

Így bánna el a Google a kalózokkal



|

Az óriáscég nem a felhasználókat üldözné, hanem a tömegesen jogot sértők pénzügyi hátterét lehetetlenítené el.

Hirdetés

Az úgynevezett kalózok ügye az idei évben igen komoly mérföldköveken ment keresztül, hisz míg - a valójában kiváló helyzetben lévő - jogvédők okkal vannak felháborodva, addig a sokszor jogtalanul kalóznak titulált átlagfelhasználóknak és "kalózcégeknek" nevezett vállalatoknak is rengeteg igazság van az álláspontjában. A Google többször is a letöltők és megosztók mellé állt nyilvánosan és a bíróságon is Hollywooddal szemben, azonban ez természetesen nem azt jelenti, hogy az illegalitásban látja a jövőt: saját elképzelése is van az igazi, tömeges jogsértők kiiktatására.

 

A jogvédők által kalózparadicsomként említett oldalak elemzése közben az egyedi látogatók számát, az IP-címeket, a pénzügyi hátteret és hasonlókat vizsgálták a szakemberek, akiknek a véleménye szerint a leghatékonyabb fegyver a kalózkodás ellen a pénzáram követése. Emellett azt is megállapították, hogy a nem licencelt zenék árusításával foglalkozó oldalak hanyatlanak, mert ma már elég könnyű legálisan zenét vásárolni. Eközben viszont az ingyenesen adásokat streamingelők igen sokat tesznek zsebre.

 

 

A Google felhívta a figyelmet arra, hogy az oldalak blokkolása vagy szűrése nem megoldás, hiszen alapvető szabadságjogokat sérthet. Ehelyett a pénzügyi szervezeteknek, a hirdetőhálózatoknak és a jogvédőknek egyesíteniük kellene az erőiket, hogy a háttérben álló pénztől fosszák meg a masszív jogsértőket.

 

A kalózkodással vádolt weboldalak kétharmada jól ismert bankkártyalogókat is tartalmaz, illetve bonyolultan működő, de jól fizető hirdetőhálózatokat is. Ha a tranzakciókat ellehetetlenítenék, a hirdetőhálózatok pedig hátat fordítanának, akkor a valódi kalózoknak megszűnne az "oxigénellátása". A Google egyébiránt már a SOPA vitájakor is ezt az álláspontot tartotta ésszerűnek, hiszen az elvetett javaslathoz hasonló ötletek komoly károkat okozhatnak az internet jelenlegi felépítésében, működésében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.