Hirdetés

Így bánna el a Google a kalózokkal

|

Az óriáscég nem a felhasználókat üldözné, hanem a tömegesen jogot sértők pénzügyi hátterét lehetetlenítené el.

Hirdetés

Az úgynevezett kalózok ügye az idei évben igen komoly mérföldköveken ment keresztül, hisz míg - a valójában kiváló helyzetben lévő - jogvédők okkal vannak felháborodva, addig a sokszor jogtalanul kalóznak titulált átlagfelhasználóknak és "kalózcégeknek" nevezett vállalatoknak is rengeteg igazság van az álláspontjában. A Google többször is a letöltők és megosztók mellé állt nyilvánosan és a bíróságon is Hollywooddal szemben, azonban ez természetesen nem azt jelenti, hogy az illegalitásban látja a jövőt: saját elképzelése is van az igazi, tömeges jogsértők kiiktatására.

 

A jogvédők által kalózparadicsomként említett oldalak elemzése közben az egyedi látogatók számát, az IP-címeket, a pénzügyi hátteret és hasonlókat vizsgálták a szakemberek, akiknek a véleménye szerint a leghatékonyabb fegyver a kalózkodás ellen a pénzáram követése. Emellett azt is megállapították, hogy a nem licencelt zenék árusításával foglalkozó oldalak hanyatlanak, mert ma már elég könnyű legálisan zenét vásárolni. Eközben viszont az ingyenesen adásokat streamingelők igen sokat tesznek zsebre.

Hirdetés

 

 

A Google felhívta a figyelmet arra, hogy az oldalak blokkolása vagy szűrése nem megoldás, hiszen alapvető szabadságjogokat sérthet. Ehelyett a pénzügyi szervezeteknek, a hirdetőhálózatoknak és a jogvédőknek egyesíteniük kellene az erőiket, hogy a háttérben álló pénztől fosszák meg a masszív jogsértőket.

Hirdetés

 

A kalózkodással vádolt weboldalak kétharmada jól ismert bankkártyalogókat is tartalmaz, illetve bonyolultan működő, de jól fizető hirdetőhálózatokat is. Ha a tranzakciókat ellehetetlenítenék, a hirdetőhálózatok pedig hátat fordítanának, akkor a valódi kalózoknak megszűnne az "oxigénellátása". A Google egyébiránt már a SOPA vitájakor is ezt az álláspontot tartotta ésszerűnek, hiszen az elvetett javaslathoz hasonló ötletek komoly károkat okozhatnak az internet jelenlegi felépítésében, működésében. 

Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.