Hirdetés

Így lett vége Snowden e-mail szolgáltatójának



|

Bírósági dokumentumok alapján a hatóság megszerezte a Lavabit SSL tanúsítványát.

Hirdetés

Augusztus elején az erősen titkosított levelezést biztosító Lavabit a felhasználók nagy meglepetésére egyik napról a másikra egyszerűen bezárta a kapuit, lehetőséget sem adva az ügyfeleknek a fiókjukban tárolt üzenetek lementésére, alternatív szolgáltatásba való tisztességes átmigrálásra.

Hirdetés


A portálon megjelent magyarázat szerint mindez az FBI szíves közreműködésének volt köszönhető, ráadásul addigra köztudomásúvá vált, hogy Edward Snowden a Lavabitet használta az NSA-től kilopott dokumentumok küldésére; nem kellett rakétatudósnak lenni a kettő összekapcsolásához.


A Wired magazinnak most sikerült megszereznie a kapcsolódó jogi dokumentumok egy részét, amelyek alapján kiderült a vészleállás oka: a szolgáltatás tulajdonosának az egyik ügyfél fiókjára rá kellett volna operálnia egy „lehallgatóeszközt”, azonban ennek működéséhez elérhetővé kellett volna tennie az FBI számára a Lavabit SSL tanúsítványát. A problémát az jelentette, hogy ezzel az ügynökség elméletben képes lett volna hozzáférni az összes olyan felhasználó levelezéséhez, akiknél sikerül legalább egyszer beékelődniük a levelezőprogram és a Lavabit szervere közé.


Ladar Levison az iratok szerint ezt minden lehetséges módon megpróbálta megakadályozni, azonban az államgépezet átgázolt rajta, így végső megoldásként a komplett szolgáltatás lekapcsolása mellett döntött. Az egyetlen kompromisszumos javaslata az volt, hogy minden felhasználónak egyéni tanúsítványt ad, azonban a bíróság visszautasította az elméletileg 20-40 munkaórát igénylő változtatást. Az indoklás az volt, hogy nincs mitől félnie, csak célszemély kommunikációját kívánja „lehallgatni” a hatóság.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.