Hirdetés

Így ölték meg bin Láden emberét



|

A Snowden által nyilvánosságra hozott legújabb NSA-dokumentumokból kiderül, hogyan végeztek a terrorpápa egyik közeli bizalmasával.

Hirdetés

Edward Snowden kiszivárogtatásai eddig túlnyomórészt az USA hírszerzésének túlkapásaival foglalkoztak, de legutóbb a Washington Post egy olyan akcióról számolt be, amelynél kivételesen eredeti céljára: a külföldi terroristák nyomon követésére használták az NSA rendszerét.

A lap szerdán megjelent cikkében részletesen feltárja Hassan Ghul, Oszama bin Láden egyik hírhedt bizalmasának történetét, akit 2004-ben Irakban fogságba ejtettek, majd 2007-ben Afganisztánban szabadon engedtek a hatóságok; végül tavaly októberben egy dróncsapásban életét vesztette.

Hirdetés

A Snowden birtokában lévő dokumentumok szerint Ghul felkutatásában egy, az NSA által elfogott e-mail jelentette a legfontosabb áttörést: a levélben a terrorista felesége részletesen beszámolt egyik ismerősének az életkörülményeikről. Ennyi elég is volt a jól képzett elemzőknek ahhoz, hogy pontosan meghatározzák a Ghul-család tartózkodási helyét, és megszervezzék a dróntámadást.

Az akció során számos olyan rendszert bevetettek, amelyeket a korábbi kiszivárogtatásoknak köszönhetően már ismer a közvélemény: az e-mail-forgalom nyomon követését és a célzott malware-eket épp úgy, mint az NSA és a GHCQ specialistái által feltört titkosítási kulcsokat. Az al Kaida óvatosságát jól mutatja, hogy a Ghul elleni támadás előkészítése még így is az ügynökség munkatársainak közel egyéves megfeszített munkájába került.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.