Hirdetés

Illegálissá vált a netes kéjelgés a Fülöp-szigeteken



|

Az igazi problémát valójában az új törvénycsomag szólásszabadság korlátozására alkalmas passzusa jelenti.

Hirdetés

A nemzetközi sajtóba kissé megkésve érkezett a beszámoló, miszerint a Fülöp-szigetek miniszterelnöke (Benigno Aquino III) kedden aláírásával szentesítette az ország első komolyabb internetes büntetőjoggal kapcsolatos törvénycsomagját.


Az új szabályozások többsége teljesen érthető és vitathatatlan: mostantól már a Fülöp-szigeteken sem lehet büntetlenül félregépelt doméncímekkel üzérkedni, engedély nélkül számítógépes rendszerekbe behatolni, plusz az adathalászat is komoly bűncselekménnyé vált. Ami ennél érdekesebb, hogy a politikusok illegálissá nyilvánították a netes kéjelgést is, a szexcsetelésen kapott személyek akár fél éves börtönbüntetést, továbbá 250 ezer pesós (~1,3 millió forintos) pénzbüntetést kaphatnak.


Ettől függetlenül a törvénycsomag legproblémásabb részét egyértelműen az internetes rágalmazással kapcsolatos cikkely adja: a kritikusai szerint ködös és túlságosan általános megfogalmazású, ráadásul nyilvános vita nélkül az utolsó pillanatban a törvénytervezethez csapott passzust felhasználva a kormány passzív és aktív módon egyaránt korlátozhatja a webes szólásszabadságot.


Hab a tortán, hogy a törvény szerint a rendelkezés hatálya földrajzi helyzettől függetlenül minden fülöp-szigeteki állampolgárságú személyre vonatkozik, így elméletileg a hazájuk politikáját külföldről a Facebookon keresztül meggondolatlanul kritizáló filippínókat is minden további nélkül letartóztathatja rendőrség, amennyiben például hazalátogatnának a családjukhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.