Hirdetés

Informatikai módszerekkel előre jelezhető a háború



|

A Penn State politikatudományi tanszékének kutatói olyan adatbázist hoztak létre, amelynek segítségével nagy biztonsággal előre jelezhető, hol törtnek ki fegyveres konfliktusok a világban.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedben Afganisztán Faizabad tartományának lakói meglehetős biztonságban élhettek. A fővárostól távol eső területet nem háborgatták a tálibok; sajnos, ez rövid időn belül megváltozhat: egy új prediktív modell szerint 2014 közepén Faizabadot is utolérheti a háború.

A Penn State politikatudományi tanszékének kutatói Philip Schrodt vezetésével létrehozták Global Database of Events, Language, and Tone nevű adatbázisukat, amelyben a világ nagy hírügynökségeitől a lokális sajtóorgánumokig mindenféle, az interneten keresztül hozzáférhető forrásból gyűjtik a híreket.

Hirdetés

A tudósításokban szereplő, politikai szempontból fontos eseményeket – legyenek azok választások vagy éppen fegyveres összecsapások – gondosan katalogizálják, majd a modern adatbányász és elemző megoldások segítségével előrejelzéseket készítenek azzal kapcsolatban, hogy melyek bolygónk háborús szempontból leginkább fenyegetett térségei, hol várható, hogy a közeljövőben fegyveres konfliktus tör ki.

Elemzéseik nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diplomaták, humanitárius szervezetek munkatársai idejekorán felkészülhessenek a krízishelyzetekre.

A Penn State elemzőinek térképén Afganisztán legveszélyeztetettebb területei láthatók
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.