Hirdetés

Ingyen pornófilter a magyar netszolgáltatóktól

|

A kiskorúak védelme érdekében július 1-től kötelező lesz a szoftver biztosítása.

Hirdetés

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felhívta a figyelmet azon minden szülőt érintő tényre, hogy az Országgyűlés tavaly elfogadott törvénymódosítása értelmében 2014. július 1-től az összes hazai netszolgáltatónak ingyenes szűrőszoftvert kell biztosítania kiskorúak védelme érdekében.

Hirdetés


A tájékoztatás alapján a netszolgáltatók weboldalairól hamarosan letölthető felügyeleti szoftver célja, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a számukra káros, adott esetben jogellenes tartalmakhoz. A szülőknek nem lesz muszáj telepíteniük az alkalmazást, azonban szeptember 1-től a nyilvános könyvtárak és iskolák számára kötelező lesz az elvileg könnyen használható alkalmazás installálása.


„Felmérések szerint a fiatalkorúak az internetnek nem elsősorban az információs jellegét használják ki, tehát nem az oktatási segédanyagokat keresik, hanem a közösségi oldalakat preferálják – tette hozzá. Utalt arra, hogy a közösségi oldalakon 13 évesnél fiatalabbak nem lehetnének fenn, mégis ma már hat-hétévesek is naponta minimum fél órát használják a közösségi hálót. Az államtitkár egy másik friss felmérést is ismertetett, amely szerint a 14 éves gyerekek már napi négy órát töltenek közösségi oldalakon.
 


A törvény előírta, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hozzon létre egy internetes kerekasztalt, amelynek egyebek mellett az a feladata, hogy meghatározza a szűrőszoftverekkel kapcsolatos feltételeket, szempontrendszereket. A kerekasztal ajánlása szerint a szoftvereket a szülő és a gondviselő kérheti, és életkor szerinti profilokból választhatja majd ki, mi az, amit nem szeretne, hogy gyermeke elérjen az interneten.


Hozzátette: az ajánlás szerint lehetőség nyílik majd a finomhangolásra is, tehát arra, hogy a szoftver kulcsszavak alapján szűrjön, vagy a szülő a gyerek életkorára tekintettel meghatározza, mennyi időt tölthet például közösségi oldalakon. Az ajánlás kiáll a megtekintett oldalak naplózása mellett is, és ha a kiskorú megsérti a szűrőbeállításokat, akkor a szoftver erről e-mailben értesíti a szülőt.


A KIM népszerűsítő kampányt indít Csendben van, de biztonságban? címmel, hogy felhívja a szülők és a pedagógusok figyelmét az ingyenes szoftverek letöltésének lehetőségére” – olvasható a minisztérium weboldalán.


(Fotó: zeitfaenger.at)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.