Hirdetés

Ingyenes offline térképek Androidra



|

Nem mindenki engedheti meg magának a fizetős navigációs szoftverek, térképek vagy PNA-k megvásárolását egy nyaralás előtt - lássuk a kedvenc alkalmazásainkat e célra!

Hirdetés

Az androidos okostelefonok a felhasználók egyre szélesebb rétege számára érhetők el – gyakorlatilag már nulla forintért is meg lehet vásárolni egy androidos mobilt (persze előfizetéssel). Minden bizonnyal sokan vannak olyanok, akik szeretnének külföldön is GPS-t használni, azonban félnek a magas roamingköltségektől, amelyet az internetalapú térképek használata okozna. A Google navigációs szolgáltatása, a Maps Navigation szintén internetalapú, ám az adatéhsége miatt hazaérve bizonyára egy nagyobb összeg szerepelne a mobilszámlánkon.
Fontos azonban tudni, hogy több olyan ingyenes alkalmazás is elérhető, amelyek a külföldi tartózkodásunk alatt segíthetnek a helymeghatározásban és navigációban, ráadásul még utcaszintű országtérképeket is letölthetünk hozzájuk, amelyek által még könnyebb lesz elboldogulnunk külföldön.


Mielőtt azonban hazánkon kívül offline navigációba vagy térképolvasásba kezdenénk, érdemes kikapcsolnunk minden internetelérésünket. Erre a legkönnyebb metódus, ha az APNdroidot, a cikkünkben bemutatott alkalmazásokhoz hasonlóan ingyenes, Marketből elérhető szoftvert használjuk. Az APNdroidban csak egyet kell kattintanunk a 3G/EDGE/GPRS fülön, és már kész is vagyunk, így nem fog a telefonunk pluszköltséget számlázni.

 

Mapdroyd


A Mapdroyd az offline térképes alkalmazások közül talán a legjobb, ugyanis szinte a teljes Földre képes térképeket szolgáltatni számunkra. Az Open Street Map közösségi szolgáltatás által létrehozott adatbázisra támaszkodik.
(Az OSM-ről érdemes tudni, hogy 2004-ben indult, a kezdeményezés alapját pedig a GPS-szel rendelkezők adják, akik a fenti dátum óta folyamatosan töltik fel a térképeiket. A térképek a Creative Commons licenc alá tartoznak, így az ott meghatározott feltételek mellett bárki szabadon letöltheti és használhatja őket.)

 

 

 


A Google Marketből ingyenesen elérhető Mapdroydban országos és/vagy régiós bontásban találjuk a térképeket. Érdemes előre megtervezni, hogy hová fogunk menni, és így letölteni egy publikus Wi-Fi hotspotról a térképeket, amelyek az SD-kártyánkon foglalnak majd helyet, innen hívja be őket a szoftver. A térképeken mindig az adott ország nyelvén jeleníti meg a helységneveket, így Ukrajnában cirill betűkkel stb., mielőtt tehát nekiindulnánk a nagy útnak, tájékozódjunk az után, hogy pontosan hová is megyünk.


A program korlátozottan alkalmas navigációra: meg tudja mutatni a helyünket, illetve sokaknak jelenthet pluszt, hogy forgathatjuk a térképet, viszont ebben kifújt a tudománya. Nem jelölhetjük be rajta, hogy hová szeretnénk menni, nem jelenít meg útvonalat stb.


A kezelőfelülete egyáltalán nem bonyolult; ha térképet szeretnénk letölteni, akkor a további lehetőségeket biztosító készülékgombra nyomjunk (mobilja válogatja, de általában ez a bal szélső billentyű szokott lenni), itt válasszuk a Manage maps lehetőséget. Ezután jelöljük be, hogy mely országok vagy országrészek térképére vagyunk kíváncsiak, majd pedig koppintsunk az Update maps gombra, és már le is tölti a szoftver a kért térképet, a MicroMaps formátumába.

 

Traveldroyd


A Mapdroyd fejlesztői a térképes szoftverük nagy sikere után nagyobb fába vágták a fejszéjüket: navigációs alkalmazást is kifejlesztettek, amely csak részlegesen ingyenes. A Traveldroyd nem alkalmazza a Mapdroyd által elmentett térképeket, saját térképeket kell letöltenünk hozzá, mivel azonban Magyarország lakosai csak az ingyenes Market-beli alkalmazásokhoz férhetnek hozzá, sajnos számunkra lehetetlen a fizetős kiegészítők letöltése (illetve lehetséges persze, de csak kerülő úton). Egy térképet viszont ingyenesen biztosítanak számunkra, így ha valaki Berlinbe készül, akkor a Traveldroyd tökéletes választás lesz számára, ugyanis a város teljes térképe megtalálható a szoftverben.

 

 

 

 

Maverick


Ha ingyenes, offline navigációs szoftver, akkor Maverick. A program hátránya, hogy nem kezelhető könnyen, térképeket ugyanis elég nehezen tudtunk hozzá készíteni. A Mobile Atlas Creator nevű ingyenes PC-szoftverrel tölthetünk le hozzá térképeket windowsos, maces vagy linuxos gépünkre, amelyeket aztán felmásolhatunk a microSD-kártyánk megfelelő könyvtárába, hogy a Maverick használni tudja azokat. (Megemlítendő, hogy Ubuntu Linux 10.04 alatt nagyon körülményes volt a Mobile Atlas Creator telepítése és használatba vétele, ugyanis a program nem akarta elhinni, hogy megfelelő verziószámú Java leledzik a böngészőben.) A Mobile Atlas Creator program negatívuma, hogy elég nagy sávszélességet igényel a térképek mentése.

 

 

 


Ha ez az út a térképek elmentésére nem lenne megfelelő számunkra, akkor azt is megtehetjük, hogy külföldi utunk előtt tüzetesen végignézzük Wi-Fin vagy 3G-kapcsolaton az útvonalunkat a Maverickben, ugyanis az alkalmazás maga is el tudja menteni az általunk megnézett térképeket, -részleteket. Amikor tehát offline módon szeretnénk majd használatba venni külföldön a navigációs szoftvert, akkor könnyű lesz a dolgunk, már ismerni fogja a térképeket.


Ezeken az esetleges kényelmetlenségeken kívül azonban kiváló szoftver navigációra, megmutatja az autónk sebességét is, valamint többféle térképformátumot támogat, így ha eleve lennének térképfájljaink, akkor nem is kell máshová fordulni.


---


A fent bemutatott szoftvereken kívül is vannak természetesen más, navigációra alkalmas programok a Marketen, viszont a legtöbbjük sajnos nem ingyenes. (Megemlítendő, hogy elmés hackereknek sikerült offline módba kényszeríteniük a Google Maps szolgáltatását, viszont ezt nyilvánvalóan nem találhatjuk meg az Android Marketben.) Hogyha a Maverick nem lenne megfelelő számunkra, rendelkezésünkre áll még egy ingyenes androidos alkalmazás, az Rmaps.


Láthatjuk tehát, hogy elég sokféle, legális úton használatba vehető offline navigációs program létezik a mobilunkra, ami nagyon pozitív dolog. Hogyha beszerzünk a mobilunkhoz egy megfelelő autós töltőt, akkor pedig már minden rendelkezésünkre áll a külföldi autózáshoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.