Hirdetés

Ingyenes vizuális fejlesztőeszköz a Google-tól



|

Az biztos, hogy nem kell vesződni a kóddal, akár gyerekek is használhatják a Blocky-t.

Hirdetés

Aki emlékszik még a Game Makerre, amivel játékokat lehetett összerakni programozási ismeretek nélkül, az különösen örülhet a hírnek, hogy nem csak játékfejlesztésre és speciális feladatokra, de egyre inkább mobil fejlesztésre is rendelkezésre állnak ingyenes és vizuális, mélyebb szakismereteket nem igénylő programozási nyelvek, környezetek (VPL).

 

A listán a legújabb ilyen gyöngyszem a Google Blocky-ja, mely az Apache License 2.0 alatt látott napvilágot. A web alapú, egérrel kezelhető rendszerben blokkokból építkezünk, melyek a kirakójáték elemeihez hasonlóan illeszkednek egymáshoz és végül kiadják magát az alkalmazást. A kész mű a Google Dart nyelvében, Pythonban vagy JavaScriptben állhat elő, de gyakorlatilag bármilyen nyelvhez hozzáigazítható a Blocky, ha definiáltuk a speciális vezérlőszerkezeteket, kulcs elemeket. Mindenesetre

 

 

Nem ez az első ilyen kezdeményezés. Már a Visual Basic és a Delphi óta elterjedt a vizuális szerkesztőeszközök használata, de ezekben a programozók számára készült rendszerekben bármikor áttérhetünk kódszerkesztő módba és a nyelv és az objektummodellek behatóbb ismerete nélkül nem visszük sokkal tovább a Hello World elkészítésénél. Vannak azonban tisztán programkódmentes megoldások, melyek a Blocky-t is ihlették, ilyen az általános alkalmazásokra készült Scratch és a mobil világ örömére megalkotott App Inventor.

 

A Blocky egyelőre fejlesztői stádiumban jár, még nem tölthetünk le semmit, de már kipróbálhatjuk a rendszert a webes demók segítségével.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.