Hirdetés

Instant e-mail fiókok



|

Gyakran akadnak olyan helyzetek, amikor nem szívesen adjuk meg a valós e-mail címünket. A probléma áthidalható egy másodlagos fiókkal és egyéb trükkökkel, de talán a legegyszerűbb, ha instant e-mailt használunk.

Hirdetés

Ez az üzenet 5 másodpercen belül megsemmisül – a Mission Impossible amerikai tévésorozatból sokak számára ismerős lehet e mondat, amely akkoriban viszonylag hatalmas technikai bravúrnak tűnt. A trükkösen elrejtett robbanószerkezetnek ma is a csodájára járhatunk, de immár a weben bárki szert tehet olyan elektronikus levelezőfiókokra, amelyek képesek megsemmisíteni a tartalmukat megadott idő vagy forgalom után. Ezen egyszer használatos e-mail címeknek akkor vehetjük használt, ha valamely szolgáltatást igénybe szeretnénk venni, de nem akarjuk megadni ahhoz a valós fiókunk címét.

 



A neten ugyanis rengeteg olyan weboldal van, amely csak erre vár és a regisztrálást követően szinte azonnal kéretlen reklámlevelekkel árasztja el postaládánkat. Emellett az is előfordul, hogy egy oldal az elkért e-mail címet valamilyen módon nyilvánosan elérhetővé teszi, így a spammerek is könnyen rátalálhatnak. A cikkünkben bemutatott négy instant e-mail szolgáltatással elegánsan átugorhatjuk e problémát, eltitkolva a valódi címünket. Mindez ráadásul sok esetben működik is, mivel az általunk tesztelt öt nagy IT-cég rendszere (Adobe, Amazon, Facebook, MySpace és PayPal) a legtöbb esetben valósnak vélte az önmegsemmisítő fiókjainkat. Ez ugyanakkor aggályos is, hiszen véleményünk szerint mindez visszaélésekre ad alkalmat.

Mintemail.com

A 2007 óta működő Mint e-mail működése meglehetősen egyszerű. Amikor meglátogatjuk a szolgáltatást, akkor generál nekünk egy egyszer használatos postafiókot, amelynek az elérését megadhatjuk a különböző szolgáltatásokon. A beérkezett üzeneteket egy, a nyitóoldalon megjelenő levélkezelő fogadja, ami akkor lehet hasznos, ha valahol vissza kell igazolnunk a fiókunk valódiságát, és azt, hogy nem robotok vagyunk. Egyébként nem szabad sokat várni a megoldástól, mivel tapasztalatunk alapján a webalkalmazás levélkezelőjének a programkódja nem igazán tud megbirkózni a képeket tartalmazó levelekkel. Habár a szövegeket megjeleníti, a nem kezelt objektumok miatt az üzenetek elcsúsznak, így nehezen olvashatóvá változtatva a levelet.

 

 

Fontos emellett azt is hangsúlyoznunk, hogy a Mint Email tartós levélfogadásra nem alkalmas, mivel a postafiók azonnal megsemmisül, amint bezárjuk a böngésző ablakát. Ezenfelül nem tudunk írni üzenetet a Mint Email fiókjából, de ez az általunk bemutatott majd' mindegyik megoldásra igaz (egyedül a Filzmail a kivétel, amelynek a kliensét erre is felkészítették). A webszolgáltatás felületén egyedi címet is kérhetünk, amennyiben a „Custom Address” hivatkozásra kattintunk. Ez talán néhány esetben hasznos lehet. A szolgáltatás nagy pozitívuma, hogy a fent megnevezett öt nagy IT-cég weboldalai gond nélkül elfogadták a mintemail.com-os e-mail címünket, amely eredményre a megoldáson kívül csak a Tempalias volt képes.

Tempalias.com

A Mint e-mail megoldásától eltérően a Tempalias nem rendelkezik saját levelezőklienssel, hanem közbeékelődik a valós e-mail címünk és azon webszolgáltatások közé, amelyeken megadjuk a @tempalias.com-os fiókunkat. Az ingyenes és teljesen reklámmentes szolgáltatás nyitóoldalán ennek megfelelően meg kell adnunk a valós levelező postafiókunkat, ahova szeretnénk továbbítani a leveleket. Ezt követően a megoldás generál nekünk egy egyedi e-mail címet, amelyet már nyugodtan megadhatunk a külső oldalakon. A trükk az, hogy a nem tartós fiókunk létrehozásakor megadhatjuk annak az élettartamát.

 

 

Itt két lehetőségünk van: számolhatunk napokban vagy átmenő forgalomban, ennek megfelelően megadhatunk egy 7 napos tartósságú fiókot is, illetve egy olyan profilt, amely például 10 üzenet fogadása után automatikusan eltűnik. A többi szolgáltatásnál erre nincs lehetőségünk, mivel azok rövidebb periódusokban gondolkodnak (24 órában, 10 percben vagy a böngészőablak élettartamáig), és nem szabályozható e viselkedésük. A megoldás emellett rendelkezik Google Chrome beépülővel is, amely mellett minden böngésző esetén letűzhetjük instant fiókunkat a böngészők közé, hogy azt később bármikor elérhessük, ellenőrizve annak az állapotát. A Tempalias a Mint Email mellett szintén jól szerepelt gyors tesztünkben, mivel a Facebook, a MySpace, az Amazon Web Services, a PayPal és az Adobe egyaránt valódi e-mail címnek hitte azt.

10minutemail.com

A vizsgált szolgáltatások közül a 2007-ben indult 10 Minute Mail az, amely a legrövidebb életciklust biztosítja, nevezetesen 10 percet, amely a való életben sem elég túl sok mindenre. Ennek megfelelően a tesztünk során gyakran kellett nézegetnünk az instant postafiókot, hogy nehogy véletlenül lejárjon a rendelkezésünkre bocsátott rövid idő. Szerencsére bármikor tudunk hosszabbítást kérni, de az így kapható újabb 10 perc sajnos nem adódik hozzá az időnkhöz, hanem csak „nullázza” a számlálót. Ezzel szemben a pozitívumok közé véssük be mindenképpen azt, hogy a megoldás magyar nyelven jelenik meg, ha érzékeli, hogy országunkból látogatták meg. Ezzel szemben viszont a Tempalias szolgáltatásától eltérően nem teljesen reklámmentes.

 

 

A Mint Emailhez hasonlóan a 10 Minute Mail is rendelkezik beépített üzenetkezelő klienssel, ami talán az egyik legfejlettebb az általunk vizsgált megoldások közül, ugyanis egy listába rendezi a bejövő üzeneteket. Az instant szolgáltatás vélhetően népszerű, mivel rövid tesztünk során a MySpace egyértelműen jelezte, hogy ilyen e-mail címmel nem érdemes próbálkozni nála, ezzel szemben úgy tűnik, hogy a Facebook, az Adobe, az Amazon és a PayPal programozói még nem szembesültek a megoldással. Végezetül az Apple készülékek tulajdonosainak kedvence lehet a 10 Minute Mail a vizsgált termékek közül, mivel e szolgáltatás rendelkezik egyedül iPhone- és iPad-klienssel, habár az már nem ingyenes: 0,99 dollárt kell kifizetni érte.

Filzmail.com

A megoldás első pillantásra nem tűnik túl professzionálisnak, pedig a képességeit tekintve kétségtelenül az. Összeállításunkból azzal emelkedik ki, hogy a beépített levelezőkliensében akár válaszolni is tudunk a beérkező üzenetekre. Teljesen újakat azonban nem lehet írni, amely talán jobb is így, mivel ellenkező esetben az eldobható e-mail fiók komoly visszaélésekre adna lehetőséget. A teljes álca kedvéért itt is beállíthatunk egy nekünk tetsző @filzmail.com fiókot (Set Temporary e-mail), vagy dönthetünk úgy, hogy a szolgáltatás generáljon nekünk egyet (Get Temporary e-mail). Ezzel szemben a profil szavatosságánál nincs sok választási lehetőségünk: minden esetben 24 órás fiókot oszt ki a szolgáltatás, amelynek a visszaszámlálása folyamatosan látszik a Filzmail.com oldalán.

 

 

Itt a listába rendezett beérkezett üzenetek mellett négy ikonnal plusz utasításokat is kiadhatunk: feliratkozhatunk az instant e-mail címünk RSS-csatornájára, frissíthetjük a beérkezett üzeneteket, generálhatunk egy új Filzmail-fiókot, illetve a 10 Minute Mail megoldásához hasonlóan meghosszabbíthatjuk annak az élettartamát. Talán a fejlett funkcionalitás az oka annak, hogy a Filzmail szerepelt a legrosszabbul gyorstesztünkben: a Facebook és a MySpace egyaránt nem engedte, hogy ilyen e-mail címmel profilt hozzunk létre az oldalukon, míg a többieknek (Adobe, Amazon és PayPal) ezzel sem volt problémája. Utóbbi egy kissé aggasztó.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.