Hirdetés

Intel: 3,5 GHz-es Pentium 4 jövőre



|

Hirdetés

Paul Otellini, az Intel elnökhelyettese és az Intel Architecture Group vezetője elmondta, hogy viszonylag rövid időn belül a jövőbeli Pentium 4 változatok a 10 GHz-es határt is el fogják érni. Az első Northwood (130 nm-es) Pentium 4 processzor az Intel tervei szerint október végén jelenik meg, 2,2-2,4 GHz-es várható induló órajele pedig egyedülálló lesz a processzoriparban. Az új technológiával készülő processzornak ezután már a jövő éven piacra kerül a 3,5 GHz-es változata.

Bár az Intel Pentium 4-es processzorai azonos órajel mellett kisebb teljesítményre képesek, mint a konkurens Advanced Micro Devices (AMD) Athlon processzorai, a Pentium 4 chipek órajele kialakításukból kifolyólag igen könnyen növelhető. Mint azt az Intel vezetői már korábban kifejtették, a Pentium 4 a leggyorsabban növelt órajelű processzor a társaság történelmében.

A kérdés az, hogy vajon a konkurens AMD képes lesz-e tartani ezt az óriási ütemet, amit az Intel diktál. Az szinte biztos, hogy órajel tekintetében nem, de mindez a teljesítmény szempontjából még nem lenne probléma. Az AMD tervei szerint a társaság az év végén adja ki az 1,73 GHz-es Palomino maggal készülő Athlon processzort. Az Intelnek addigra várhatóan 2,2-2,4 GHz-es lesz a leggyorsabb Pentium 4 CPU-ja, tehát az órajelbeli különbség 470-670 MHz lesz.

Ez az órajelbeli különbség még nem olyan jelentős, hogy az AMD-t komoly teljesítménybeli hátrányba juttassa, bár a marketingben ennek a különbségnek is nagy jelentősége lehet. Amennyiben azonban az Intel valóban el akarja érni a 3,5 GHz-et jövőre, a cégnek tovább kell gyorsítanija ütemtervét. Az AMD saját 130 nm-es gyártási eljárásának, valamint a SOI (Silicon on Insulator - Szilícium a szigetelőn) technológiának a bevezetésével igyekszik növelni processzorai teljesítményét.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.