Hirdetés

Intel, AMD: Problémák a 130 nm-es technológiákkal?



|

Hirdetés

Az Intel korábban nem is titkolta, hogy a Tualatin Pentium III processzorok gyártásához alkalmazott 130 nm-es csíkszélességû technológia még tökéletesítésre szorul, mielõtt a 130 nm-es Northwood Pentium 4 CPU-k gyártása is megkezdõdhetne. Mint korábban beszámoltunk róla, Tajvan legnagyobb chipgyártója, a TSMC is problémákkal küzd 130 nm-es gyártósorait illetõen. Az AMD terveiben eredetileg is késõbbi idõpont, 2002 elsõ negyedéve szerepelt, mint az új technológiával készülõ chipek bevezetési ideje, egyes hírek szerint azonban sem az AMD, sem az Intel nem fogja tudni idõben kiadni 130 nm-es csúcskategóriás processzorait.

Az AMD a hírek szerint az új technológia hibakeresési fázisában akadt el, így kétségessé vált a Thoroughbred magos Athlon processzorok 2002 elsõ negyedében való megjelenése. A társaság egyelõre tagad mindenféle problémáról szóló híresztelést.

Az Intel helyzete szintúgy nem nevezhetõ rózsásnak az új eljárás bevezetésében: Az elsõ problémákat a 193 nm-es szkennerek beszállítója okozta, mivel az eszközök leszállítását több alkalommal is hónapokkal elhalasztotta. Az Intel ezért új partnert keresett, de az új szkennerek megérkezéséig a társaság a régi, 248 nm-es változatokat kénytelen alkalmazni, amelyek 130 nm-es technológiához már nem igazán felelnek meg. A chipóriás csak költséges eljárásokkal tudta elérni, hogy a régi szkennereket alkalmazni lehessen az új technológiához, ráadásul az eredmény így sem tökéletes. Mindezt fokozta, hogy a társaság belebotlott a réz huzalozásba is, amely a 130 nm-es csíkszélesség mellett szintén számos problémát vetett fel.

Az Intel az AMD-hez hasonlóan tagadja, hogy problémák lennének az átállással, mindez azonban kissé nehezen hihetõ, mivel a társaság nem az AMD "bevárása" céljából halasztotta el a Northwood CPU-k megjelenését novemberrõl a jövõ év elejére. Hogy a problémákról szóló hírek igazak-e, az a jelek szerint csak a Northwood és Thoroughbred CPU-k megjelenése után derül ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.