Hirdetés

Intel Developer Forum 3. nap



|

Hirdetés

A mai napon lebbentették fel a fátylat az új XScale maggal rendelkező processzor termékcsaládjáról, melynek tagjaival az alkalmazások nagyon széles körében találkozhatunk majd. Az XScale alapú hálózati processzorok például tizenhatszor gyorsabbak, mint elődeik. (A hálózati processzor olyan programozható eszköz, mely magába sűrít minden olyan funkciót, mely ahhoz szükséges, hogy adatokat fogadjon és továbbítson hálózaton keresztül.) Más XScale termékek olyan hordozható eszközökben fognak felbukkanni majd, mint a mobiltelefonok, vagy a kézi számítógépek, és ezekben biztosítják majd a multimédiás funkciók megvalósítását. (Tehát kicsit sem vagyunk messze attól, hogy valóban MP3 formátumú zenét küldjünk át telefonon, mint annak a bizonyos cégnek annak a bizonyos reklámjában.) Megint más XScale processzorok hálózatra kötött adattároló eszközökről, nagy teljesítményű raid vezérlőkártyákról fognak visszaköszönni.
Volt szerencsém kicsit belelátni az Intelnek a különbözú memóriatípusokkal kapcsolatos terveibe. Az olcsó SDRAM-ot változatlanul az olcsó asztali gépek memóriamoduljaiként fogjuk viszontlátni, illetve a kézbesimuló, legapróbb hordozható eszközökben. A DDR memóriát egyértelműen az asztali gépekben, és a szerverekben találjuk majd meg, míg kis lemaradással a hordozható PC-kbe is beköltözik majd. A Rambus DRAM az abszolút csúcskategóriát hivatott szolgálni, azokat az alkalmazásokat, amelyekben indokolt az ilyen sávszélességet biztosító memória jelenléte. 2004 lesz az az év a jelen tervek szerint, amikor az Intel bevezeti az egyelőre még csak a tervezőasztalokon - ha még egyáltalán vannak ilyenek - létező DDR II memória használatát asztali gépeiben és szervereiben. Ez a szám már annak a tükrében is nagyon érdekes, hogy a memóriaipar egyik vezető alakja a Samsung - mely arany fokozatú szponzorként vett részt egyébként az IDF-en, még a jelen évben piacra kívánja dobni 2,5 V-os, 400 Mhz-es külső órajelű DDR memóriáit, illetve jövőre már az 1,8V-os változattal szeretnének jelen lenni. Természetesen félreértés ne essék, a DDR memória lapkák nem azonosak a PC-kben viszontlátható memória modulokkal. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy amint a piacon lesznek a fentebb említett lapkák, kerülnek hozzájuk őket kiszolgálni képes alaplapi lapkakészletek, csak éppen a gyártójuk neve három betűből fog állni. Hozzá kell szoknunk, hogy a "nem Intel" lapkakészlet gyártók számára - VIA, SiS, ALi - a közeljövőben ezen a téren terem majd babér, azaz az újonnan rendelkezésre álló technológiákra - legyen szó akár memóriákról, perifériákról, a jelenleginél gyorsabb AGP-ről, ők fognak a leghamarabb reagálni és kész megoldással előrukkolni.
Ha már megemlítettem a "hárombetűseket" akkor hiba lenne elfeledkezni arról, hogy ők is jelen vannak az IDF-en. A VIA itt mutatta be az USB 2.0 vezérlőjét, illetve a SiS Aladdin-P4 lapkakészletét hozta el a Pentium 4-hez, míg CyberBlade XP2 grafikus lapkáját a hordozható gépek számára. Apropó, hordozható gépek! Hamarosan várható a Pentium 4 mobil változata. Ebben a pillanatban amikor ezeket a sorokat írom, még nincs hivatalos bejelentés - ez akár megváltozhat már holnap is - de kezdetben 1,6 GHz-es órajelről pletykáltak a sajtószobában a kollégák, nomeg arról, hogy a mobil P4 még az idén eléri majd a 2.0GHz-es sebességet. Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a Hitachi forradalmi folyadékhűtési rendszert készített notebook PC-kbe. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a hőcserélő - hűtő - és a hozzá futó csövek a hordozható gép LCD képernyője mögött helyezkedik el - elválasztva egy külön rekeszben az LCD-től, tehát annak az esélye, hogyha megsérül, akkor folyadékkal árassza el és tegye tönkre a gépet minimális, míg a vízpumpa a billentyűzet alatt, körülbelül ott, ahol egy jelenlegi notebook a hűtőbordáját, ventillátorát hordja. A rendszer számos előnnyel bír. Egyrészt szinte tökéletesen zajtalan, nem fogyaszt több energiát, mint egy hagyományos hűtőventillátor, és olyan vékony, hogy egészen pici asztali gépek, nagy sűrűségű szerverek kiszolgálására is befogható. Gyanítom, hogy nagyon hamarosan viszontlátjuk majd ezekben a szerepkörökben is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.