Hirdetés

Intel Developer Forum 4. nap



|

Hirdetés

Nem vagyok egészen biztos abban, hogy valaha is feloldottuk volna a PCI és AGP busz majdani utódjául szolgáló 3GIO akronímát. "Harmadik Generációs I/O". Miért harmadik? Nos, ugye kezdetben volt az ISA még a nyolcvanas években, a maga 8,33 MHz-es sebességével. A következő forradalmi újítást hozó szabvány a PCI, mely teljesen kiszorította az ISA-t kiegészíteni szánt VESA Local Bus-t. Ugyan egészen a Pentium III éra végéig fel-felbukkant egy-egy ISA csatlakozó az alaplapokon a PCI sínek mellett, ma már elmondhatjuk, hogy ez a technológia tökéletesen kihalt. Viszont vegyük észre, hogy a 33/66 MHz-es PCI mellett milyen soká kitartott az ISA. Pont ilyen sebességű "kihalást" jósolnak a majd megjelenő 3GIO mellett a PCI számára. Még időben pontosítanom kell. A 3GIO nem csupán egy újfajta sínt jelent majd az alaplapokon, hanem annál sokkal többet. Új kialakítású alaplapokat, számítógépházakat is. Amit már biztosan tudunk, hogy majd kínál az új szabvány: Teljes egészében soros, "ponttól-pontig" architektúrát (USB 2.0, Serial ATA), körülbelül 3,2 gigahertztől 12 GHz-ig tartó busz sebességet (a PCI-t leváltó csatlakozó számára), és a különböző piaci szegmensek lefedését lehetővé tevő skálázhatóságot és felxibilitást. Hogy mikorra válik kézzelfoghatóvá? Még az idén bejelentik az 1.0-ás szabványt, így az első termékek 2003-tól várhatóak. Ami az új házakat illeti, igyekeznek mindent megtenni azért, hogy az asztalunkon terpeszkedő böhöm doboz valami sokkal barátságosabbá változzon. Különböző tervek születtek arra, hogy hogyan kényszerítsék az egyre több hőt leadó processzorokat a kis dobozokba. Az asztali gépekben is hamarosan megjelennek majd a hőt elvezető technológiák, hasonlatosan az egyes notebookokban használatos "hőcsövekhez". Igyekeznek minél kevesebb és minél halkabb hűtőventillátort alkalmazni. Elképzelhető, hogy a házon kívül elhelyezett tápegységek sem lesznek ritkák, pontosan a zaj és hőtényező miatt. A vízhűtésről változatlanul azt tartják, hogy nem lesz széles körben elterjedt, mert még nagy tömegben sem lehet olyan olcsón előállítani és kínálni, mint a léghűtést. Szintén elénk tártak elképzeléseket, a gép előlapján elhelyezkedő nyílásokon keresztül, egyszerűen cserélhető modulokról. Képzeljünk el egy olyan kazettát - mondjuk egy Game Boy szerű zsebre vágható játékgép programjait hordozóhoz hasonlatosat mind méretben, mind megjelenésben - mely hordozza az összes beállításunkat (billentyűzetkiosztás, nyelvi, területi beállítások, kedvencek listája, e-mail címlista, és a többi) és így pofonegyszerűvé teszi, hogy különböző gépeken ugyanazon, megszokott környezetben dolgozzunk. Persze ez még a jövő, és mint ilyen sokat változhat.
Be kell valljam, hogy kissé szemfényvesztésnek érzem azt, ami mostmár hagyománynak számít az IDF-eken, azaz hogy minden alkalommal bemutatnak egy olyan rendszert, mely az éppen aktuális asztali processzor, éppen aktuális legmagasabb frekvenciájánál jóval gyorsabban dolgozik. Az idei rendezvényen egy 4 GHz-en futó Pentium 4-gyel kápráztatták el a közönséget. Természetesen ilyenkor nem szól arról a fáma, hogy ezeket a sebességeket speciális, folyadékhűtés segítségével érik el, és a majdan megjelenő, valódi processzorokhoz ezeknek a rendszereknek köze sincs.
Utolsó bejelentkezésem jó alkalmat ad arra, hogy összefoglaljam a tavaszi IDF-en látottakat. Mint azt sejtettem, olyan kaliberű újdonság, mint a tavaly ősszel bejelentett 2 GHz-es Pentium 4, 2.0-ás USB, Serial ATA, nem volt ez alkalommal látható. Azt gondolom baj is lenne, ha ilyen tempóban zuhognának ránk az újdonságok. Jelen alkalom sokkal inkább arról szólt, hogy bevezessen abba, hogy milyen irányba haladnak az éppen folyó fejlesztések, és ez legalább olyan fontos mint az előző év "nagy tüzijátéka".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.