Hirdetés

Intel x86-os processzorok a mobilokban



|

Hirdetés

Új munkacsoportjuk feladata olyan x86 processzorok tervezése, melyeket hordozható eszközökben is alkalmazni lehet.

A cég már épített olyan mobiltelefonokat és hordozható videolejátszókat, amelyekben ilyen processzor-protitípusok kaptak helyet. A cél hogy a lehető legnagyobb teljesítmény-fogyasztás arányt érjék el. Az Intel tavaly közölte, hogy olyan x86 processzorok fejlesztésébe fog, amelyeket fogyasztói elektronikai eszközökben is alkalmazni lehet, azonban részletekkel nem szolgált és azóta sem adot számot az eredményeiről. Az LPIA tevékenységéről a jövő heti Intel Developer Forumon ad részletes tájékoztatást a vállalat és minden bizonnyal a prototípusok is bemutatásra kerülnek majd.

Az Intel elképzelései szerint az LPIA processzorok fogyasztása legfeljebb 5 Watt lehet, segítségével pedig egy tenyérgép akár nyolc óra folyamatos működésre is képes lehet. Az LPIA chipekre épülő készülékek az Intel várakozásai szerint elegendően nagy számítási teljesítményt nyújtanak majd olyan alkalmazásokhoz, mint a beszéd- vagy képfelismerés.


"Idővel a kézigépek és beágyazott eszközök valódi miniatűr számítógépres rendszerek lesznek" - írja Ram Chary, az Intel egyik kutatója az LPIA projektről.

Az Intel számára azért lenne előnyös, ha kicsi és keveset fogyasztó x86 processzorokat tudna gyártani, mert ezekre a chipekre ma már szoftverek milliói állnak készen, széles körben támogatottak és a programozók jól ismerik az utasításkészlet-architektúrát. Noha az Intel jelenleg is készít processzorokat tenyérgépek és mobiltelefonok, valamint más beágyazott eszközök számára, az Xscale termékcsalád közel sem olyan népszerű a gyártók körében, mint az Intel processzorok a PC-gyártók körében. Az Xscale chipek a brit ARM-tól licencelt architektúrára épülnek, amelynek használatáért a vállalat licencdíjat fizet.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.