Hirdetés

Internet kontra Pakisztán 1:1



|

Pakisztánban a „káromló” tartalmak miatt letiltották a YouTube elérését, nem sokra rá a világ más részeiről sem lehetett elérni az oldalt. A vége az lett, hogy Pakisztánt tiltották le a netről.

Hirdetés

Sokan a 2005-ös dán Mohamed-karikatúrák múlt héten történt újonnani publikálását látják az ügy hátterében, lévén a képek ezúttal a video-közösségi oldalon is megjelentek. Akárhogy is, a hivatalos utasítás szerint nincs apelláta: Pakisztánban nincs YouTube, erre rendelet kötelezi az internet szolgáltatókat.

 

 

pakistan1.png
Pakisztáni tüntetők dán zászlót égetnek

 


A probléma csak az, hogy ezt a pakisztáni hálózati mérnökök a globális forgalomban részt vevő útvonalválasztók átprogramozásával érték el, valószínűleg minden YouTube felé irányuló útvonalat egy olyan oldalra akartak irányítani, amely figyelmeztet az iszlám-inkompatibilis tartalomra. Ennek hatására viszont a környező világból érkező kérések nagy részre vakvágányra futott és Pakisztánba irányult.

 

Ez tegnap egy órán át tette világszerte - az Egyesült Államokban is - elérhetetlenné a YouTube-ot, így a pakisztáni gerincszolgáltatót figyelmeztetni kellett a hibára, illetve helyileg definiált új útvonalakat kellett hadrendbe állítani, hogy legalább Észak-Amerikában elérhető legyen az oldal. Ezzel együtt is a tegnapi nap folyamán világszerte fennakadások voltak tapasztalhatók.


A helyzet szerencsére megoldódott, mivel A pakisztáni internet forgalom javát ellátó PCCW végül úgy ítélte meg, hogy amíg lenyomozzák és kiiktatják a helyi Pienet szolgáltató által aznap korábban bejelentett útvonalakat, egész Pakisztánt lekapcsolják a világhálóról. Nem biztos, hogy a pakisztáni internetezők ezt egyáltalán észrevették, hiszen ezt megelőzően a világ majd' minden YouTube felé irányuló IP csomagja Pakisztánba özönlött az eltérítés miatt.

 

A vallásos indíttatású rendelkezés végül tehát eléggé visszaütött, a kontroll végül megfosztotta az egész internettől az országot egy rövid időre. Igazából kérdéses, hogy egyáltalán hogy férhet össze a szabadság alapelvéhez töretlenül ragaszkodó internet egy, a mindennapi élet mikéntjét, stílusát is erősen szabályozó vallási kormányzattal... Korábban Törökország zárta el magát a YouTube-tól néhány napra (erről is beszámoltunk, katt ide).

 

Sok olyan véleménnyel is találkozni internetes fórumokon, hogy talán nem is kéne visszaengedni Pakisztánt az internetre, hiszen a technológia az önkényuralmi rendszerek kezében félelmetes fegyverré válhat.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.