Hirdetés

Internetelérés házilag



|

Az olcsó internetelérésre vágyók számára a Szereld magad! típusú csomagok tűnnek a legmegjobbnak. Meg is viszgáltuk ezeket, s többek között arra kerestük a választ, hogy valóban olyan egyszerű a telepítésük, mint azt a szolgáltatók állítják.

Hirdetés

Az utóbbi időben az internetszolgáltatók közötti kiélezett versengésnek lehetünk szemtanúi. Kezdődött mindez az árak csökkenésével, majd jött a sávszélesség növelése, amelyektől mind-mind újabb ügyfeleket reméltek. A jelentős áresésnek és sávszélesség-növekedésnek köszönhetően számos kedvező konstrukció jött létre, ám a havidíjak mégsem mérséklődtek annyira, hogy az ADSL teljesen kikerüljön a luxus szolgáltatások köréből. Mivel az akkori formában a további árcsökkenés már nem volt lehetséges, a cégek különböző többletszolgáltatásokkal próbálták magukhoz édesgetni az embereket. Be kellett látniuk viszont, hogy az sem járható út, mivel sokunk sajnos még így sem engedheti meg magának, ráadásul az átlagfelhasználó számára az 512-1024 kbps-os kapcsolat is bőségesen elegendő. Ennek hatására kezdték hazánkban is bevezetni a Szereld magad! típusú csomagokat, amelyek keretében már néhány ezer forintos havidíj fejében juthatunk szélessávú internetkapcsolathoz.

Mit jelent a „Szereld magad” és miért annyira olcsó?

Mindenkinek azonnal feltűnik, hogy az ilyen típusú csomagok ára jelentőse alatta van a „hagyományosnak”, ezért a gyanakvóbbak valamilyen turpisságot sejtenek a háttérben. Szerencsére ez nem így van, és arról sincs szó persze, hogy a szolgáltatók karitatív szervezetté alakultak volna. Ahhoz, hogy lejjebb tudják szorítani az árakat, csökkenteni kellett a kiadásokat, ezt pedig a műszaki kiszolgáló személyzet csökkentésével érték el: ahelyett hogy házhoz jönne egy szakember és beüzemelné a modemet, e faladat elvégzése ránk hárul. Nem kell megijedni ettől: a művelet semmi olyat nem igényel, amihez komolyabb felhasználói ismeretek szükségeltetnének. A dolog lényege mindössze annyi, hogy a megrendelést követően egységcsomagot kapunk, ami az összes szükséges elemet és tájékoztatót tartalmazza, amire szükségünk lesz.
Kérésünkre négy szolgáltató (Externet, Invitel, Interware, Hungarotel) küldte be csomagját Tesztlaborunkba, s ezek megvizsgálását követően bátran kijelenthetjük, hogy bármelyiket válasszuk is, komoly nehézségbe nem ütközünk, minden csomag tartalmazza a szükséges részegységeket és az útmutató minden esetben világos, közérthető nyelvezetű. Természetesen a csomagok tartalma nem egységes. Az alapdobozok (esetünkben az Externet és az Invitel küldött ilyet) csak a legszükségesebbekre szorítkoznak, míg mások néhány plusz lehetőséggel kedveskednek az ügyfélnek. Ezt (az Interware és Hungarotel esetében) a pluszt egy CD lemez jelenti, amin bár többnyire ingyenes szoftvereket találunk, ám saját és gépünk biztonsága érdekében a szörfözés megkezdése előtt néhányuk telepítése elengedhetetlennek bizonyul. Találunk itt vírusirtót, tűzfalat, böngészőprogramot és néhány hasznos segédalkalmazást is.
Természetesen azoknak sincs oka a bosszankodásra, akik nem kapnak ilyen lemezt, hiszen a PC World lemezmellékletein hónapról-hónapra megtalálhatóak azok az alapvető szoftverek, amelyek lehetővé teszik a biztonságos Internet-böngészést. A különböző segédalkalmazások mellett a CD tartalmazza a PPPoE protokoll (Point-to- Point Protocol over Ethernet) telepítőjét, ami a PC hálózati kártyája és az ADSL modem közti kommunikációért felelős. Szerencsére a többségnek egyáltalán nem lesz szüksége ennek telepítésére, ugyanis ezt az XP már eleve tartalmazza, ám a régebbi Windows operációs rendszert (például Windows 2000) használóknak - hacsak nem router mögül tervezik a böngészést – telepíteniük kell ezen összetevőt.
Mivel nem mindig tudjuk előre pontosan, hogy mit fog tartalmazni a kapott csomag, vásárlás előtt gondosan olvassuk át a megrendelőlapot és az űrlap arra szolgáló részén tudassuk a szolgáltatóval a használt szoftver típusát, így a telepítéshez azokat a plusz kiegészítőket is megkapjuk melyek alaphelyzetben nem képezik a csomag tartalmát.


A Szereld magad! internetelérésről további tippeket és mesterfogásokat találhatnak a 2006. november 3-án megjelenő PC World magazinban!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.