Hirdetés

iPhone 5S: egy lépéssel közelebb az „orwelli világhoz”?



|

A Quartz cikkírója szerint az iPhone 5S bemutatása fontos lépést jelent az „internet of things” világa felé. Sajnos az állampolgárok után kémkedő szervezetek munkáját is egyszerűbbé teheti.

Hirdetés

Siraj Datoo, a Quartz szerzője az iPhone 5S bemutatása kapcsán érdekes írást tett közzé a népszerű híroldalon. Datoo szerint az Apple legújabb okostelefonja szignifikáns lépést jelent az internetre csatlakoztatott eszközök hálózatának – népszerű nevén az „internet of thingsnek” – megvalósulása felé. Ugyanakkor súlyos adatvédelmi kérdéseket is felvet – különösen annak fényében, hogy, mint azt az elmúlt hónapokban megtudhattuk, a világ vezető hatalmai folyamatosan kémkednek a mobilfelhasználók után.

„A szenzorok évek óta ott vannak a mobil eszközökben, még ha eleinte csak egyszerű iránytűk voltak is, amelyeket arra terveztek, hogy segítsenek a felhasználóknak a tájékozódásban” – hangsúlyozta kedden megjelent cikkében Datoo. Igen ám, csakhogy az Apple tegnapi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy drágábbik okostelefonjába, az iPhone 5S-be már egy „társ-processzort” is beépítettek: az M7 chip kizárólagos feladata, hogy folyamatosan figyelje a készülék mozgásérzékelőinek – a gyorsulásmérőnek, a giroszkópnak és az iránytűnek – az adatait.

Tudnak minden lépésedről

Maguk a szenzorok persze nem jelentenek különösebb újdonságot: szinte mindegyik, az elmúlt években bemutatott okostelefonban megtalálhatók. „Ami újdonság, az az, hogy az Apple egy külön chipet pakolt a készülékbe, amelynek egyetlen feladata az érzékelők monitorozása – írta a Quartz szerzője. – Ráadásul a gyártó  egy speciális szoftvert is kifejlesztett az M7-hez: a CoreMotion API szépen feldolgozza, és konyhakész állapotban továbbítja a szenzorok adatait azoknak az alkalmazásoknak, amelyek igényt tartanak erre.”

Folyamatosan gyűjtik az adatokat

Az egyik ilyen app, amely egyébként az Apple prezentációjában is szerepelt, a Nike+ Move. A sportszergyártó legújabb applikációja a Fuelband csuklópánthoz, a Fitbit Flexhez és a Jawbone UP-hoz hasonlóan működik: a felhasználók minden egyes lépését nyomon követi.

Egyelőre nem tudni, mi késztette a Nike-t arra, hogy konkurenciát csináljon a saját termékének (a Fuelband, ugye, eredeti pipás kütyü) – de nem is ez az, ami igazán érdekes. Sokkal inkább az, hogy mi van az ilyen appok kifejlesztésének hátterében: az M7, a CoreMotion és a konkurens gyártók hasonló megoldásainak megjelenésével alighanem új korszak kezdődik a folyamatos kapcsolatban lévő „always-on” érzékelők felhasználásában.

Lelkesen gyűjtik az adatokat

A Samsung a Galaxy S3 és S4 telefonokban kezdett kísérletezni a gyorsulásmérők felhasználási lehetőségeivel. Szakembereik érdekes újításokkal rukkoltak elő: ha például nem akarunk vagy nem tudunk fogadni egy hívást, elég hasra fordítani, ha pedig zoomolni szeretnénk, előre vagy hátra mozgatni a készüléket. „Az S4-be már olyan szenzorokat is beépítettek, amelyeket korábban nem vagy csak elvétve találhattunk meg a mobil eszközökben; többek között hőmérséklet- és páratartalom-érzékelő is került bele” – ismertette Datoo.

Hasznos dolgok: a WeatherSignal letöltésével például miniatűr meteorológiai mérőállomást csinálhatunk a telefonunkból, amelynek adatai az app időjárási térképén is megjelennek.

Hirdetés

De nem csak az Apple és a Samsung jeleskedik a szenzorok használatában. Ott van mindjárt a Motorola is, amelynek legújabb csúcstelefonja, a Moto X „mindig hallgat ránk”. A készülék beépített audiochipjének specialitása a zajszűrés és a beszédfelismerés, de ahogy azt az AllThingsD riportjából tudjuk, a felhasználó mozdulatait is „érzékeli”. Ha például fotózni szeretnénk, elég csak feltartanunk a telefonunkat, és a kamera automatikusan bekapcsol.

Orwell beájulna

Ezek az eszközök nagyban elősegíthetik az „internet of things” korszakának eljövetelét. Egy olyan világét, amelyben a leghétköznapibb dolgok is – a cipőktől az ajtókon át az autókig – folyamatos összeköttetésben állnak egymással és az internettel – így ellenőrizhetővé válik a működésük. Persze, az ehhez szükséges szenzorok ma még túl drágák ahhoz, hogy mindenféle tárgyakba beépítsük őket, de az érzékelőkkel teletömött telefonok mindenképpen „ígéretes kezdetet” jelentenek.

Még az ujjlenyomatunkat is ismerik

A mobiltelefonok elterjedtségének köszönhetően az informatikai nagyvállalatok már ma is szorgosan gyűjtik a szenzorok által szállított adatokat. A Google Maps például több millió telefon mozgását követi nyomon: ez teszi lehetővé a rendszer számára, hogy naprakész közlekedési információkat jelenítsen meg a térképen. Ha minden készülékben lennének hőmérséklet- és páratartalom-érzékelők, a WeatherSignal is hasonlóan színvonalas időjárás jelentésekkel és előrejelzésekkel szolgálhatna. A hangadatok elemzésével kiszűrhetővé válhatnak a zajos környékek – de akár a rendőrség munkáját is hatékonyabbá tehetik.

Sajnos, az érzékeny szenzorokkal felfegyverzett „always-on, always-connected” eszközök nem csak a mi hétköznapjainkat tehetik egyszerűbbé és kellemesebbé. Azok munkáját is megkönnyíthetik, akik számára – legyenek akár a felhasználók fogyasztói szokásaira kíváncsi nagyvállalatok marketingesei vagy a minden lében kanál hírszerző ügynökségek elemzői – kimeríthetetlen kincsesbányát jelentenek azok a személyes adatok, amelyeket a saját telefonunk gyűjt össze rólunk nap, mint nap.

Ha nem vigyázunk, az okos és egyre kifinomultabb mesterséges érzékszervekkel rendelkező eszközök elterjedése nem csak az „internet of things-hez”, hanem George Orwell híres antiutópiájának, az 1984-nek a világához is közelebb visz minket.

(Forrás: Quartz)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.