Hirdetés

iPhone, iPad - kiskorú, túlórában alulfizetett dolgozók keze munkája

|

Egy amerikai újságíró bejutott a Foxconn egyik kínai gyárába - megdöbbentő adatokat tett közzé.

Hirdetés

Egy, az Apple termékeit kifejezetten kedvelő amerikai újságírónak sikerült bejutnia a botrányoktól hangos Foxconn egyik kínai gyárába, miután potenciális megrendelőnek adta ki magát. A szóban forgó hely a shenzheni üzem, melynek városa 30 éve egy apró falu volt, ma viszont 13 millióan lakják, és nagyobb, mint New York. Az iPhone-ok és iPadek nagy része is itt készül. Mike Daisey a This American Life heti rádióműsorában beszélt az általa megtapasztalt megdöbbentő tényekről, amelyekkel a 430 000 embert foglalkoztató gyárban találkozott.

 

A 20 menzával - egyenként 10 000 ember kiszolgálására tervezett -  működő gyár kapuiban fegyveres őrök sorakoznak, belül pedig a dolgozók körülbelül 5 százaléka kiskorú, köztük 12 éves gyerekekkel. Bár vannak hatósági ellenőrzések, a Foxconn előre tud róluk, a Daisey által megkérdezettek pedig elmondták, hogy ilyen esetben a fiatalokat nem állítják be dolgozni.

 

 

Egy csarnokban 20-30 000 ember dolgozik egyszerre, a legtöbben állva, csendben (a beszéd tilos), kamerák által megfigyelve a hatékonyság érdekében. A hivatalosan 8 órában foglalkoztatottak napi 12 órát dolgoznak, azonban ez 14-16-ra is túlnyúlhat. Egy munkaóra 60 perc, szünetek nincsenek. Az újságíró ott-tartózkodása alatt egy munkás meghalt egy 34 órás műszakot követően. A szállások 4 x 4 méteres helyiségek, ezekben összesen 15 ágy van. A szakszervezetek Kínában illegálisak, a túlórabérért hangjukat felemelőket pedig feketelistára teszik, és sehol máshol nem foglalkoztatják.

 

A monoton munka miatt a dolgozóknál gyakoriak a kézbetegségek, illetve egyes használt vegyszerek egyben idegméregként is hatnak az emberi szervezetre. A betegséget nem tolerálják, az elbocsátástól azonban még rosszabb, hogy üzemi balesetnél orvosi segítséget sem kapnak a munkások.

 

 

A Foxconn említett gyárában dolgozók döntő többsége soha nem engedheti meg magának a havi 250 dolláros fizetéséből egy Apple-termék megvásárlását, azonban még csak nem is láttak iPhone-t vagy iPadet soha. Nicholas Kristof, a The New York Times újságírója is foglalkozott az üggyel, ami az óriásmegrendelők nélkül még rosszabb is lehetne, a rizsföldeken ugyanis ötödennyit sem keresnek Kínában.

 

Az amerikai és az európai előírások hiányában a cégek számára vonzó a kínai munkaerő, ugyanis így a termékeiket olcsóbban kínálhatják, a haszonkulcsuk pedig összemérhetetlenül nagyobb. Az Apple számos kritikát kapott a mostani ügy kapcsán is, a legtöbb vélemény szerint ugyanis az amerikai előírásoknak megfelelő gyártás esetében is bőven nyereséges maradna a nagy haszonnal működő vállalat.

 

Az Apple a független FLA nevű szervezettel kívánja kivizsgáltatni a helyzetet, amely véletlenszerű, nem koordinált látogatások alkalmával végez ellenőrzéseket.

 

A rádióműsorban (This American Life) elhangzottak szöveges formában itt olvashatóak végig.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.