Hirdetés

Irán blokkolta a Gmailt



|

Ezen felül titkosított kapcsolattal a Google kereső sem használható.

Hirdetés

Kellemetlen helyzetben találták magukat a Google szolgáltatásait használó iráni lakosok, hiszen vasárnap a kormány egyik minisztere bejelentette a vállalat webes felületeinek határozatlan ideig tartó blokádjának kezdetét. Az úriember szavait pár órán belül tettek követték, ám várttól eltérően a jelek szerint „csupán” a biztonságos HTTP (HTTPS) kapcsolaton keresztül történő kommunikáció lett letiltva a Google szerverei felé.


Mindezt arra alapozzuk, hogy a beszámolók szerint a Google keresője nem titkosított kapcsolat segítségével továbbra is elérhető, ám a Gmail egyáltalán nem, viszont az utóbbi esetében alapvető követelmény a HTTPS protokoll használata. Megemlítendő, hogy VPN-nel kicselezhető a szolgáltatások blokádja.


Az iráni kormány szerint a lépésre azért került sor, mert a Google nem volt hajlandó eltávolítani a Youtube-ról az iszlámellenes „Innocence of Muslims” című film előzetesét, ám egyes spekulációk szerint inkább az állhat az akció mögött, hogy az illetékesek megpróbálják átterelni az irániakat az államilag üzemeltetett levelezőrendszerbe; mint korábban már beszámoltunk róla, a helyi rezsimet egy ideje foglalkoztatja az ország internetről való leválasztásának lehetősége.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.