Hirdetés

Ismét fellángol a böngészők háborúja



|

Hirdetés

Érkezik az új Firefox, hamarosan itt a hamvaiból feléledt Netscape 8, a Microsoft pedig lázasan készíti az Internet Explorer 7-et. Újabb harcra erősítenek az ellenfelek.

A Microsoft Internet Explorer részesedése az elmúlt évek során folyamatosan növekedett, ma már 90 százalék közelében jár. Úgy tűnik tehát, Redmond jött, látott és tartolt. Mások azonban úgy vélik, a Microsoft böngészőpiaci dominanciája tudatában egyszerűen elkényelmesedett.

Ami igaz, az igaz: az Internet Explorer legújabb változata, az IE6 a Windows XP-vel egyszerre jelent meg, még 2001-ben. Már a tavaly kiadott Windows XP SP2 hozott néhány újdonságot a programba, például a felugró ablakok tiltását, összességében a böngésző igen réginek tekinthető, szolgáltatásai sok esetben nem veszik fel a versenyt az olyan, új fejlesztésű konkurensekkel, mint a Firefox, az Opera vagy akár a Netscape.

Az Internet Explorernek nem csak a szolgáltatásara, a biztonságára is lehet panasza a felhasználóknak. Bár a Microsoft váltig állítja, hogy az IE semmivel sem sebezhetőbb a többi böngészőnél, a számok mást mutatnak, a legtöbb dokumentált biztonsági probléma a redmondiak szoftverével kapcsolatos. Természetesen ebben nagy szerepe lehet annak is, hogy az internetezők több mint 90 százaléka ezt használja, így a rosszindulatú programokat is az Internet Explorer gyengeségeire alapozva írják. Szakértők egyetértenek abban, hogy a biztonsági aggályok egyértelműen a versenytársaknak dolgoznak. A Microsoft valószínűleg ezért is határozott úgy, hogy az Explorer fejlesztését függetleníti a Windowstól. Korábban a cég szigorúan kitartott azon álláspontja mellett, hogy az Internet Explorer új változatai az új operációs rendszerekbe építve jelennek meg. Az internetes adathalászok, csalók erősödő jelenléte által kifejtett erős nyomás mellett azonban valószínűleg a következő generációs Windows, a Longhorn jelentős késése is azon okok között említhető, amelyek miatt a Microsoft jobb belátásra tért. Ismeretes, hogy a Windows XP és a Longhorn megjelenése között közel 5 év telik el, ilyen hosszú szünet még sosem volt két új asztali Windows között.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.