Hirdetés

Itt a DNG, az új digitális fotó-formátum



|

Hirdetés

Ezek az állományok azt az információt tartalmazzák, amelyet a kamera érzékel, mielőtt bármilyen utómunkát végezne a képpel. Ezek a fájlok nagyobb manipulálhatóságot kínálnak a képpel kapcsolatban, és a használatuk egyre népszerűbb a profi fényképészek és a hobbi-fotósok körében. Sajnos azonban majdnem minden kamera, amely tartalmazza a nyers mentés lehetőségét, különböző formátumot használ. Ez a képek rendezésekor, különösen az archiváláskor jelent problémát.

„Nagyon zűrös a helyzet, mert mikor beszüntetnek egy kamera-szériát, akkor az általa hasznát nyers formátum gyakorlatilag halott formátummá válik, és ugyebár senki sem akar egy megszűnt rendszerben archiválni” - mondta az Adobe Systems szóvivője. „Most teszünk egy nagyon agresszív lépést, hogy megoldást tudjunk nyújtani ez ügyben.” Az Adobe új szabványát Digital Negative Specification-nek (Digitális Negatív Szabvány) hívják, a kiterjesztés tehát DNG lesz. A cég hétfőn elérhetővé tett egy ingyenes DNG-be konvertáló szoftvert, amely több mint 65 kamera nyers képeit képes DNG formátumúvá konvertálni. A beépített DNG-támogatással rendelkező kamerák megjelenését körülbelül egy év múlva várják. „Ez azért lehet érdekes, mert az emberek foghatják a saját kamerájuk által készített képeket, átkonvertálhatják DNG-formátumuvá, majd azzal a tudattal archiválhatják azokat, hogy képesek lesznek megnyitni őket a jövőben is.” - mondta a szóvivő.

Az Adobe térítés- és licenszmentesen teszi elérhetővé a DNG formátumot, a kamera-készítők pedig hozzáadhatják saját adatmezőiket a szabvány leírásához. Ezzel a lépéssel azt reméli, szabványát minél szélesebb körben alkalmazzák majd, és nemcsak a kamera-készítők, hanem akár nyomtatóknál és szoftvereknél is. Bár az Adobe a DNG-t a profi, és a haladó amatőr kamerásokat szem előtt tartva fejlesztette ki, nem elképzelhetetlen, hogy lecserélhetné a JPEG, és egyéb kamerákban használatos képfeldolgozásra használt szabványt is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.