Hirdetés

Itt a Firefox 3.1 alfája



|

F mint Firefox, H mint három pont egy, és S mint Shiretoko - töltse tőlünk!

Hirdetés

A Firefox 3.1 elméletben 2008. végén vagy 2009. elején jelenik meg hivatalosan, ám a bátrabbak már most is kipróbálhatják az alfa státuszban leledző böngészőt. A "Shiretoko" kódnéven futó projekt megjelenése azért késett néhány napot, mert az utolsó pillanatban kiderült hogy a szoftver Mac OS X alatt még igencsak hibás, olyannyira, hogy a megjelenés előtt ezeket mindenképp be kellett foltozni. A Shiretoko egyébként egy Japánban, egészen pontosan Hokkaido szigetén található nemzeti park neve, és hogy miért pont erre esett a fejlesztők választása, nem tudni, mint ahogy azt sem, ez a kódnév csak a fejlesztés idejére használatos, vagy további tervei is vannak vele a Mozillának.


0804firefox.jpg

Ha nem is hipp-hopp, de lassacskán jön az új Róka...


A 3.1 Alpha nem tartalmazza az összes újítást amit a Mozilla szeretne a végleges verzióba implementálni, ám már így is kialakulhat bennünk egy kép a böngésző jövőbeni képességeiről. A címsort érintő változások elsősorban a Firefox 3.0-ban alkalmazott keresési újítások miatt történtek, amit így már nem is címsornak, hanem „Smart Location Bar”-nak hívnak Mozilláéknál.

 

A CTRL+Tab parancs ezentúl a legutóbbi és a jelenlegi böngészőablak között vált, nem úgy mint a jelenlegi verzióban ahol a parancs jobb felé lapozgat csak. Igaz ez a funkció most is elérhető egy frappáns módon frappáns "CTRL+Tab" nevezetű addon formájában, ám látszik a fejlesztők igyekezete,  hogy olyan szolgáltatásokat építsenek bele böngészőjükbe amit kíván a nép. A Firefox 3.1 Aplha már az ugyancsak fejlesztés alatt álló Gecko 1.9.1 motort használja, ami bizony néhány weblapnál megjelenési problémákat is okozhat, ezért a Mozilla létrehozott egy "Fejlesztők figyelmébe" oldalt ahol a változásokról kaphatunk részletes információkat.

 

A Mozilla általában jó pár alfa verziót ad ki, mielőtt áttérne a már valamivel stabilabb béta változatokra, amiket gyakorta még néhány RC kiadás is követ a végleges termék előtt. A Firefox 3.0 például nyolc alfa és öt béta fázison esett át, amit három RC kiadás követett, mielőtt a végleges 3.0 letölthetővé vált ez év júniusában. A Mozilla most ugyan állítólag jóval gyorsabb ütemtervet tart mint a 3.0 esetében, a jövő hónapban kezdődő elméleti bétaváltozatok és RC kiadások után is az év végére lehet számítani a végleges verzióra legkorábban.


Letöltése és telepítése természetesen csak fejlesztőknek vagy profi tesztelőknek ajánlott, de aki elég bátornak érzi magát hozzá, közvetlenül tőlünk is letöltheti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.