Hirdetés

Izraelnek kémkedett a Harcosok klubja producere



|

Arnon Milchant a hatvanas években szervezte be az izraeli titkosszolgálat. Simon Peresz unszolására mondott igent.

Hirdetés

Arnon Milchan, a Harcosok klubja, a Micsoda nő és a Szigorúan bizalmas producere kedden, az egyik helyi tévécsatorna oknyomozó műsorának adott interjújában elismerte, hogy évtizedekig kémkedett Izraelnek.

A 68 éves hollywoodi veterán több mint százhúsz film elkészítésében vett részt. Évek óta pletykáltak arról, hogy az izraeli hírszerzésnek dolgozott, sőt egy 2011-ben megjelent könyv szerint fegyverkereskedelemmel is foglalkozott.

Milchan az Udva című műsornak nyilatkozva elmondta, hogy a hatvanas években, barátja, a jelenlegi izraeli elnök, Simon Peresz biztatására csatlakozott a Tudományos Kapcsolatok Irodájához; a szervezet elsődleges célja az ország atomprogramjának felpörgetése volt. Akkoriban egy műtrágyagyártó céget vezetett, beszervezése után az volt a feladata, hogy tudományos kutatásokkal kapcsolatos információkat szerezzen.

Hirdetés

Milchan egészen a nyolcvanas évek közepéig dolgozott az izraeli titkosszolgálatnak,17 országban több mint harminc fedőcéget hozott létre. A kormány fegyverek, fegyveralkatrészek és harci járművek – köztük rakéták és helikopterek – beszerzését intézte ezeken a vállalatokon keresztül. Az Egyesült Államok ügyészsége 1985-ben vádat is emelt Milchan egyik cégének vezető menedzsere ellen, miután az FBI kiderítette, hogy a vállalat engedély nélkül szállított atomfegyverekben felhasználható gyújtószerkezeteket Izraelnek – igaz, később ejtették a vádat.

Milchan kijelentette, nem bánta meg, hogy részt vett a hírszerzés munkájában. „A hazámért tettem, büszke vagyok rá” – nyilatkozta.

A producer a 2008-ban elhunyt rendezőt, Sydney Pollackot is „hírbe hozta” a fegyverügyletek kapcsán. Mint mondta, „[Pollack] partnerem volt a légi járművek, repülőgépek, mindenféle dolgok exportjában”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.