Hirdetés

Januári vírusstatisztika



|

Hirdetés

A Fortinet kiadta az év első hónapjára vonatkozó biztonsági jelentését, amelynek legérdekesebb megállapítása, hogy a már számos esetben komoly problémákat okozó Sober féreg eltűnt az Internetről, és így már korántsem jelent akkora veszélyt, mint korábban. Guillaume Lovet, a Fortinet egyik vezetője azért mindenkit óvatosságra intett, és felhívta a figyelmet, hogy a Sober írói már többször okoztak meglepetést olyan új variánsok elkészítésével, amelyek rengeteg PC-t fertőztek meg világszerte.

A jelentésből kiderül, hogy januárban a legtöbb fertőzést a Kama Sutra (más néven: Nyxem, MyWife vagy Kasper) féreg okozta. A kártékony program január 16-án bukkant fel először az Interneten, és azonnal nagyon gyorsan kezdett terjedni. Két napon belül a vírus toplisták élére küzdötte fel magát. A cég szakembere elmondta, hogy a férget a régi időkre emlékeztető működés jellemzi, azaz a készítői nem haszonszerzés céljából írták. A kártevő ugyanis nem rendelkezik "kém" funkciókkal, sem hátsókapu illetve bot komponensekkel. A legfőbb célja, hogy minden hónap harmadik napján fájlokat töröljön a fertőzött rendszerekről.

A Fortinet a Feebs nevű féregre is felhívta a figyelmet, amely különböző Javascript alapú megoldások révén próbál minél több számítógépet megfertőzni. A Feebs elektronikus leveleken és fájlcserélő hálózatokon is terjed. A fertőzött számítógépekről információkat gyűjt össze, amiket ICQ-n keresztül továbbít. A féreg további veszélye, hogy a rejtőzködését elősegítő rootkit funkciókkal is rendelkezik, ezáltal sok esetben nem könnyű a felismerése.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.