Hirdetés

Jogvédők mérgezik a BitTorrent letöltéseket



|

A fájlmegosztó szolgáltatásokra a tartalmat csak ritkán töltik fel önzetlenségből. A letöltött állományok 25 százaléka kamu, vagy vírusos.

Hirdetés

A madridi III. Károly Egyetem kutatóinak a vizsgálata alapján el kell felejtenünk azt a mítoszt, mely szerint a modern kor digitális Robin Hoodjai töltik fel a jogvédett tartalmakat a fájlmegosztó oldalakra. A valóság az, hogy a top feltöltők többsége nem önzetlenségből osztja meg a mások által óhajtott tartalmakat, valamilyen okból majd mindegyikük anyagilag motivált a bűnös cselekedetben.

 

 



A spanyol kutatók tanulmányukban arra a kérdésre igyekeztek választ találni, hogy a fájlmegosztó oldalakon a tartalom publikálóit milyen érdekek mozgatják. Azaz, hogy ki tölti fel a fájlokat a BitTorrent portálokra, és miért. Több hónapig tartó kutatásukban két közkedvelt fájlmegosztó - Mininova és Pirate Bay - szolgáltatás figyeltek meg, s azon belül is 55 ezer, 35 millió IP-címhez köthető letölthető tartalmat vizsgáltak át tüzetesebben. Ezt követően meglepő felfedezésre jutottak. A megosztott tartalom legnagyobb részéért ugyanis körülbelül csak 100 publikáló adja össze, akik a fájlmegosztó oldalakon lévő tartalmak 67 százalékáért, és ezzel összefüggésben a letöltések 75 százalékáért felelnek.

Ezt követően a kutatók két fő csoportba osztották a top publikálókat. Léteznek ugyanis kamu és nem kamu feltöltők a vizsgálatuk alapján. Utóbbiak értelemszerűen valódi, használható, ám gyakran jogvédett állományaikat osztják meg a közösséggel. Részarányuk a fellelhető tartalmakat tekintve 30 százalék, a letöltéseknél pedig 40 százalék. Tevékenységüket ők jellemzően három okból űzik. A megosztást vagy saját weboldaluk népszerűsítésére használják, vagy közvetlen reklámokból és adományokból fedezik a költségeiket, illetve a harmadik csoportban vannak a valódi tisztalelkű Robin Hoodok, illetve legalábbis azok, akiknek nem világos a motivációja.

Emellett léteznek kamu feltöltők is, akik a tartalom 30 százalékát adják, és a letöltések 25 százalékáért felelnek.  Egyik csoportjuk a kalózellenes ügynökségek, akik direkt hamis tartalmat töltenek fel, hogy így vegyék el a letöltők kedvét az ilyen szolgáltatások használatától. Náluk veszélyesebbek a kártékony tartalmak feltöltői, akik a számítógépek megfertőzésével igyekszenek anyagi haszonhoz jutni. Az általuk feltöltött tartalmak - többségében szoftverek - ezért mindig rendelkeznek egy nem kívánatos potyautassal, valamilyen vírussal.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.