Hirdetés

Jöhetnek a kaotikus internet-címek?



|

Egy javaslat szerint hamarosan bármi kerülhet a webcím pontja mögé.

Hirdetés

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers - a legfelsőbb szintű internet-címeket és -végződéseket felügyelő szervezet) a héten tartja éves közgyűlését Párizsban, és a konferencián máris egy kifejezetten formabontó javaslat borzolja a kedélyeket.

 

0624holvagyok.jpg
 


A szervezet reformjavaslata alpján ugyanis megszűnne az internet-címek végződésének eddigi, erősen szabályzott jellege, így a tervek szerint az eddigi .com, .org és .net jellegű, tevékenységi kört jelző végződések, valamint az országot jelző .hu, .uk, .ru utótagok mellett már bármilyen "befejezést" kérhetnénk oldalunk címe mögé. A közlemény szerint ez sokkal inkább segítene kifejezni az oldal, illetve tulajdonosának jellegét, vagy tevékenységi körét.Az ICANN sajtóhíre egyenesen úgy fogalmaz, hogy az így megszerzett szabadság hasonló erejű, mint annak idején a XIX. századi amerikai hódítási hullám, amikor a telepesek szabadon hódíthattak meg bármilyen új területet, hogy aztán saját képükre formálják azt... (Reméljük, az internet bölényei és indiánjai nem esnek áldozatul egy ilyen hasonlatnak)


A végződéseket ezentúl kizárólag erkölcsi, vallási és szerzői jogi korlátok alapján szabályoznák (tehát nem lehetne másokat sértő, offenzív végződést használni és természetesen a pont után sem szerepelhet más által bejegyzett márka- vagy cégnév), így bárki szabadon használhatná az .ejjelnappalibolt végződéstől kezdve a .idesuss-ön át a .semmilyenjovegzodesnemjuteszembe lezárásokat oldalának címében.


A helyzetet tovább bonyolítja, hogy szabadon használhatunk majd cirill vagy héber írásjeleket is, így megszakadna a kizárólag latin karakterek hegemóniája. A javaslat természetesen még nem végleges, mivel ezt a közgyűlés végéig érvényesítenie kell a 130 országból érkezett, országonként 10-10 küldöttnek. Amennyiben ez megtörténik, a reformok már 2009-ben megkezdődnének, így már a jövő évi terveink közé is felvehetjük saját frappáns webcím-végződéseink beregisztrálását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.